Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stopka pro větší ochranu centra Mikulova, snahu zhatily výtky ministerstva

  15:27
Historické náměstí s měšťanskými domy, zámek s podzámčím a bývalou židovskou čtvrtí, někdejší piaristický klášter a přilehlé uličky – nejen ty přilepené na hradební zeď. To všechno chtěli politici v Mikulově chránit prostřednictvím regulačního plánu městské památkové rezervace.
Zámek v Mikulově stojí na kopci zvaném Zámecký vrch.

Zámek v Mikulově stojí na kopci zvaném Zámecký vrch. | foto: Profimedia.cz

Při projednávání dokumentu tak zásadního pro zachování jedinečnosti a určení dalšího směru rozvoje místa, jež pravidelně obdivují davy turistů, ale narazili na zásadní neshody s ministerstvem kultury.

Přípravu plánu, na němž pracovali bezmála sedm let, proto ve finále raději vzdali. I za cenu toho, že „zpátečka“ zdaleka nebude zadarmo.

Radnice musí vrátit více než milionovou dotaci a obdobnou částku zaplatí jako úroky za zadržování veřejných prostředků. Výsledný stav je přitom vcelku paradoxní, protože obce a města nemají povinnost regulační plán pořizovat. Nicméně je to velká výhoda pro získávání dotací z ministerstva kultury na opravy objektů v městské památkové rezervaci.

Dokument má však především chránit území proti nevhodné stavební činnosti. Nejen to bylo v Mikulově motivací k tomu, aby v roce 2016 spustili práce na jeho pořízení.

Už tehdy se k záměru vyjadřovaly všechny dotčené orgány a jejich požadavky se do dokumentů zapracovaly. „Nicméně z nich nevyplývalo, že by mohl nastat nějaký problém v řešení regulačního plánu. Jednalo se pouze o obecné požadavky,“ konstatovala Irena Prochásková z úřadu územního plánování mikulovské radnice v podkladovém materiálu pro zastupitele, kteří se dokumentem zabývali na svém jednání na konci června.

Ministerstvo odmítá zásah do hradební zdi

Hotový plán vypustila mikulovská radnice do dalšího úřednického „kolečka“ v roce 2019. A teprve tehdy se ministerstvo kultury ozvalo se zásadními výhradami, když strhalo v podstatě veškeré rozvojové projekty, o nichž vedení města do budoucna sní.

Jde například o propojení Náměstí s lokalitou Doležalka přes Kapucínskou ulici, což je projekt, který město chystá už řadu let. Spojnice plná zeleně má „svázat“ centrum s budoucí knihovnou a galerií přestavěnou z bývalé hasičské zbrojnice.

„Návrh se dotýká hradební zdi, která je součástí nemovité kulturní památky – městského opevnění. Jedná se o pozůstatky hradby budované od druhé poloviny 16. století. Navrhované propojení by znamenalo destrukční zásah do stavební podstaty památky,“ odmítlo chystanou podobu projektu ministerstvo kultury před třemi lety a opakovaně znovu v květnu letošního roku.

Úředníci zavrhli také půdní vestavby či dostavby dvorů, to by zase městu znemožnilo plánované vybudování společenského sálu ve dvoře Národního domu, který je dnes přitom nevyužívaný a pouze zarůstá. Doplatili by na to ale i soukromí vlastníci.

„Plošným nařízením, bez možnosti posouzení konkrétního projektu, by došlo k výraznému omezení práv vlastníků nemovitostí v městské památkové rezervaci a jejím ochranném pásmu,“ upozornila zastupitele Prochásková.

Stopka také pro garáže

Hodně bolavé by pro Mikulov mohlo být i to, že ministerstvo odmítlo ve vyjádření k regulačnímu plánu možnost postavit podzemní garáže v lokalitě mezi ulicemi 22. dubna a Alfonse Muchy. Radnice o tomto typu garáží právě zde uvažovala. Částečně by tak totiž zvládla letitý problém s množstvím aut, který nevyřešila ani nově vybudovaná záchytná parkoviště.

Ministerstvo kultury ale zatrhlo jít se stavbou do podzemí. „V minulosti se zde nacházela židovská čtvrť. Lze předpokládat, že podzemní části staveb jsou v území dodnes zakonzervovány. Lokalita je zároveň evidována i jako území s archeologickými nálezy,“ zdůvodňuje svoje odmítnutí.

Město se za poslední tři roky opakovaně pokoušelo ministerské úředníky obměkčit. Jenže marně. „Prošli jsme si dobou covidu, kdy jednání s úředníky ministerstva kultury bylo prakticky nemožné. Měli zákazy vyjíždění, nechtěli se bavit, nekomunikovali v podstatě ani elektronicky,“ uvedl starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS) na posledním zasedání zastupitelstva.

I tak se zúčastnil několika jednání, při nichž doufal, že se podaří postoje ministerstva zmírnit. „Prakticky po vyčerpání všech pokusů domluvit se nějak rozumně, jsme se rozhodli, že regulačním plánem nemůžeme způsobit budoucí problémy mikulovským občanům,“ zdůvodnil, proč se město rozhodlo přípravu zásadního dokumentu stopnout i za cenu poměrně velkého finančního dopadu.

Musí zaplatit i penále z milionové dotace

Město tak musí vrátit více než milionovou dotaci a uhradit penále ve výši jednoho procenta denně z této částky, pokuta nicméně nemůže přesáhnout původní dotaci. Penále ještě může městu prominout finanční ředitelství. Za zpracování regulačního plánu už přitom Mikulov zaplatil přes milion korun odborné urbanistické kanceláři.

Navzdory tomu ukončení projektu podpořili i opoziční zastupitelé. Vojtěch Jedlička (KSČM) totiž kritizuje také to, že regulační plán vychází ze současné katastrální mapy, kde jsou však hranice velmi nepřesné. Proto se ostatně pro katastr nemovitostí dělá nové mapování.

„Pokud regulační plán řeší takové detaily, jako kde přesně je dvůr a kde do budoucna být nemůže, a své regulativy staví na něčem, co není pravda, tak by to v Mikulově komplikovalo život všem lidem, kteří by zde do budoucna chtěli něco dělat,“ poznamenal.

Nicméně ani stopka pro regulační plán neznamená, že by se v historickém centru mohlo stavět živelně. Pravidla určuje samotná památková ochrana.

Pro město by pak náhradou za chybějící dokument mohly být regulativy, které zakotví přímo do územního plánu. Jestli se názory ministerstva stanou i do budoucna překážkou pro strategické městské projekty, to se teprve ukáže. Posuzovat se mají individuálně.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...