Předseda ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a volební manažer strany Michal Hašek se 17....

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a volební manažer strany Michal Hašek se 17. srpna 2020 v Praze zúčastnili tiskové konference k zahájení volební kampaně ČSSD do zastupitelstev krajů. | foto: ČTK

Exhejtman Hašek po téměř 20 letech skončil v jihomoravském zastupitelstvu

  • 28
Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD složil mandát krajského zastupitele, protože se stal náměstkem ministra vnitra. Oznámil to na jednání zastupitelstva, ve kterém strávil skoro 20 let. Hejtmanem byl dvě volební období v letech 2008 až 2016.

V minulosti byl Hašek také předsedou Asociace krajů České republiky, poslancem a místopředsedou ČSSD. V pondělí se stal náměstkem ministra vnitra Jana Hamáčka.

„Funkce je neslučitelná s výkonem mandátu krajského zastupitele. Proto se vzdávám mandátu zastupitele kraje, kterým jsem byl zvolen,“ uvedl Hašek.

Prvním náhradníkem, který by měl po Haškovi převzít mandát, je bývalý krajský radní a starosta Ráječka na Blanensku Vít Rajtšlégr (ČSSD).

Podle Haška se uzavírá bezmála dvacetiletá kapitola, kterou spojil s prací zastupitele.

„Věřím, že věta, kterou jsem v minulosti vítal u nás řadu domácích i zahraničních návštěv, totiž Vítejte v nejkrásnějším kraji České republiky, vítejte na jižní Moravě, platí a bude platit i nadále,“ prohlásil exhejtman.

„Děkuju za spolupráci všem kolegyním a kolegům z krajské samosprávy, úřadu, organizací i institucí, s nimiž jsem měl možnost v uplynulých 20 letech spolupracovat,“ řekl Hašek. Dodal, že nadále zůstává jihomoravským patriotem.

ČSSD byla na jihu Moravy u moci od roku 2008, kdy se právě Michal Hašek stal hejtmanem, a dominantní úlohu hrála až do voleb 2016. Tehdy sociální demokracii ve volbách překonalo nejen hnutí ANO, ale také lidovci.

Jako menší partner byli ale sociální demokraté součástí i minulé koalice v čele s ANO, až loni na podzim po krajských volbách odešla ČSSD po dvanácti letech do opozice. Ve volbách s výsledkem 5,6 procent jen těsně překonala nutnou pětiprocentní hranici a dosáhla na křesla pouhých čtyř zastupitelů.

Jihomoravskou koalici dnes tvoří KDU-ČSL, Piráti, ODS a Starostové pro jižní Moravu. V zastupitelstvu je kromě ČSSD ještě hnutí ANO, uskupení Spolu pro Moravu, které sdružuje například TOP 09 se Zelenými, a SPD.

,