Dobrovolnice měří příchozím do nemocnice teplotu bezkontaktním teploměrem. | foto: Nemocnice TGM Hodonín

Sociální pracovníci shánějí bezkontaktní teploměry, jsou také vykoupené

  • 18
V sociálních službách je kritický nedostatek bezkontaktních teploměrů. Přestože poskytovatelé těchto služeb mají podle doporučení ministerstva práce a sociálních věcí teplotu klientů kontrolovat, nemají čím.

Bezdotykové přístroje jsou nejen na jižní Moravě nedostatkovým zbožím a všude jsou beznadějně vyprodané. 

„Pokoušeli jsme se teploměr sehnat v lékárnách, přes různé e-shopy, ale nikde nebyl k dostání. Je to opravdu problém, protože máme ubytovaných dvacet sedm klientů, kterým bychom podle pokynů ministerstva měli teplotu měřit,“ potvrdila Hana Adámková, ekonomka hodonínského Psychocentra Domeček, které mimo jiné provozuje azylový dům.

Domeček musel rozjet kampaň na svém webu i Facebooku. Díky tomu se mu podařilo sehnat dva teploměry, které na dobu epidemie koronaviru zapůjčili lidé z okolí. „Bez těchto ochotných lidí bychom neměli nic,“ posteskla si Hana Adámková.

Podobně jsou na tom i pracovníci Diecézní charity v Brně, která poskytuje služby v Jihomoravském kraji a částečně i na Vysočině. Denně se stará o tři tisíce klientů. 

„Sháníme teploměry různě pokoutně. Minulý týden se nám podařilo získat tři, ale potřebovali bychom jich ještě tak deset, patnáct,“ vypočítává ředitel charity Oldřich Haičman. „Rozhodili jsme sítě všude možně, zatím bezúspěšně. Kdyby nám někdo uměl poradit, kde teploměr sehnat, bereme vše,“ podotýká.

Teploměry nejsou ani v domovech pro seniory

Charita teploměry využívá hlavně ve čtyřech denních centrech, kam klienti chodí na jídlo nebo se umýt. Tam jim sociální pracovníci měří teplotu hned u vstupu, aby zabránili případnému šíření choroby. 

V terénu, kde se domácí zdravotní sestry, pečovatelky a sociální pracovníci denně starají o tisíce pacientů, seniorů a lidí bez domova - tedy o ty, kteří jsou nejvíce ohroženi onemocněním – ovšem měří teplotu jen namátkově. Pokud vůbec mají čím. „Potřebovali bychom, aby každá služba měla jeden teploměr, což je v tuto chvíli nereálné,“ poznamenal Oldřich Haičman.

Přestože poskytovatelé sociálních služeb musí dodržovat ministerské pokyny, sehnat si k tomu prostředky musí sami. V problémech jsou tak i některé menší domovy seniorů. 

S izolací oddělení nároky porostou, upozorňuje ředitel

„Jsou domovy, které skutečně nemají ani teploměry,“ potvrzuje ředitel břeclavského domova seniorů David Malinkovič. Jeho zařízení má to štěstí, že vybavené je, řada domovů důchodců ale podle něj stojí před neřešitelným problémem. 

„Pokud epidemie postoupí, bude nutné vytvořit zvlášť zóny pro nemocné, zvlášť pro ty v karanténě, kteří přišli s nemocnými do styku a zvlášť pro zdravé. Každé toto oddělení bude muset mít své vybavení,“ poznamenal s tím, že z jednoho potřebného teploměru se rychle mohou stát tři, které domovy nemají možnost sehnat. A když, tak za mnoho týdnů.

„Vzhledem k podstatnému nárůstu objednávek se současné dodací lhůty prodlužují na tři až čtyři týdny nad rámec našich obchodních podmínek,“ informuje například eshop SZO, který prodává zdravotnickou techniku.