Medvědice Cora z brněské zoo. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Medvědici Coře skončil půst a začala jíst. Medvíďatům budou tři měsíce

  • 2
Zatímco křesťanům po celém světě dnes začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, brněnské medvědici Coře půst právě skončil. Cora nejedla přibližně čtyři měsíce kvůli své březosti a porodu. Necelé tři měsíce po porodu dvou mláďat ji nyní chovatelé začali opět krmit.

První oběd, který Coře chovatelé poslali do porodního boxu speciálním krmným komínem, se skládal ze dvou vařených jablek, dvou mrkví a jedné makrely. Takto "dietní" jídlo jí podali proto, že byla bez jídla téměř čtyři měsíce a na stravu si musí postupně zvykat.

"Po vařené zelenině a rybách přijde na řadu strava syrová a také porce se budou postupně zvětšovat. Do jednoho měsíce bychom se měli dostat na její obvyklou krmnou dávku, součástí které bude už i maso," říká chovatel Jaroslav Jasínek.

S krmením ledních medvědic to mají chovatelé v době jejich březosti složité. Nejprve je potřeba, aby medvědice přibrala minimálně 200 kilogramů. Od jara se proto musí přikrmovat rybím tukem, rybami a hovězím masem tak, aby si vytvořila potřebné tukové zásoby pro porod a první měsíce po narození mláďat.

Zhruba měsíc před porodem přestává medvědice přijímat potravu a zalézá do porodního boxu. "Tuto dobu tráví v brlohu bez kontaktu s chovateli a přijímá jen vodu. Během prvních tří měsíců po porodu se medvědice bez stravy opět dostává na svoji původní váhu cca 400 kg," popsala mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Zkušená medvědí matka

Medvědice Cora je v brněnské zoologické zahradě od roku 2000. Poprvé byla březí v roce 2005, svá mláďata ale zadávila. Také o rok později žádné ze dvou mláďat nepřežilo první dny.

V roce 2007 Cora přivedla na svět dvojčata, o která se od první chvíle vzorně starala. Tom a Bill se stali miláčky brněnské zoo, později ale putovala do zoologických zahrad v Praze a Gelsenkirchenu.

V listopadu 2010 Cora opět porodila dvě medvíďata, ale matkou zůstala jen tři dny. Pak opět obě mláďata zadávila, protože zřejmě nebyla životaschopná. Podobná situace se opakovala i v roce 2011.

Teprve loni na podzim se porod medvědů zadařil a medvíďata přežila první kritické týdny. Nyní jsou jim necelé tři měsíce a zanedlouho zřejmě poprvé opustí brloh.

Takhle se starala medvědice o mláďata v lednu 2013

9. ledna 2013