Král v přestrojení sváděl mladé panny, ukazuje klip o chlípném Korvínovi

  • 13
V přestrojení staré kořenářky se uměl vetřít do domácností s mladými pannami a v noci je svedl nebo dokonce znásilnil. Neznámý příběh Matyáše Korvína ožívá v novém klipu Král uherský od skupiny Musica Folklorica z Velké nad Veličkou.

Pokřtili ho na úterním koncertě v brněnské Kinokavárně. „O Korvínovi se vypráví, že svým dokonalým přestrojením zmátl jinak ostražité matky mladých dívek. Ty ho ubytovaly a on jejich pohostinnosti zneužil. Jednoduše dívky znásilnil nebo svedl. Údajně jim pak vyplatil peníze, aby byly zaopatřené,“ vypráví Michal Uhříček, violista Musiky Folkloriky.

Noc s českým a uherským králem mnohdy měla i „následky“ a peníze tak sloužily hlavně na výchovu levobočků. „Takto to praktikoval na cestě mezi Prešpurkem a Prahou a dětí měl nepočítaně,“ dodává Uhříček.

Klip se natáčel na Horňácku. „Natáčeli jsme v okolí Velké nad Veličkou, v Bystřici pod Lopeníkem, na hradě Buchlov a ve skanzenu ve Strážnici. Horňácko pod Korvína v 15. století spadalo, je s ním spjaté a lidé si ho připomínají třeba tradiční jízdou králů,“ upřesňuje cimbalista Petr Pavlinec, jeden ze zakladatelů Musiky Folkloriky.

Natáčelo se v lokalitách spjatých s Korvínem

V roce 1458 pobýval dokonce Matyáš Korvín jako zajatec na hradě ve Strážnici a odtud byl předán uherským stavům. Hrad Buchlov král v roce 1468 obléhal a zhruba ze dvou třetin také zničil.

„Pravděpodobně hrad i dobyl a pobýval  na něm. Výběr lokalit tedy není náhodný a odkazuje na historické zmínky o Matyáši Korvínovi,“ doplňuje Pavlinec.

Sám baladu o jednom z nejmocnějších evropských panovníků zpracoval a pro Folkloriku upravil. „S menšími přestávkami jsem hudbu psal asi dva měsíce,“ vypočítává Pavlinec.

Nápad ztvárnit příběh Korvína dostal Pavlinec při pročítání sbírek lidových písní a textů.

„Když mě něco zaujme, téma s nadšením zpracuji. Nejinak tomu bylo i u balady Bol raz jeden král uherský. Vtáhla mě do děje po prvním přečtení. Kromě toho, že atypicky nepojednává o smrti, je zde snad jen jedna kladná postava – rychtárova Anička, která i přes svou hrdost nemá sebemenší šanci uspět ve společnosti domnělých přátel s pokřivenými charaktery,“ vypráví Pavlinec.

Na klip přispěli i fanoušci

Baladu s tanečními rytmy nazpíval Martin Prachař s ženským sborem Oskoruša. Kamery se ujal Pavel Vrága a pod taktovkou režisérky Šárky Hánové-Dogru se na celém natáčení podílelo asi třicet lidí.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Týdeník 5plus2 najdete každý pátek ve stojanech na obvyklých místech.

Na videoklip vybírali hudebníci peníze i kampaní na Hithitu, kde jim jejich příznivci naposílali přes padesát tisíc korun.

Na brněnském koncertě vystoupili sólisté kapely, tedy Anna Urbaničová, Majstr Martin Hrbáč, Anton Pavčo a také ženský sbor Oskoruša.

Z instrumentálních úprav, kterými se ve svých počátcích Musica Folklorica profilovala, uvedla některé novinky a představila také poslední vydané CD s názvem Majstr. To při příležitosti Hrbáčových osmdesátin pokřtila kapela na letošních Horňáckých slavnostech.

Tematicky Král uherský doplňuje další klipy Musiky Folkloriky, které pojednávají o různých formách vražd, zmrtvýchstání či osmanských nájezdech na Moravu.