Mezinárodní rychlík z Prahy do Vídně srazil v Blansku ženu a dítě. Ilustrační foto

Mezinárodní rychlík z Prahy do Vídně srazil v Blansku ženu a dítě. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Matka zachránila dítě, sama však už z kolejí nestačila vyskočit

  • 206
Na poslední chvíli zachránila třiadvacetiletá matka na železničním nádraží v Blansku své tříleté dítě před rychlíkem. Podle policistů si chtěla zkrátit cestu, dítě stačila zachránit, sama už však z kolejí neutekla. Drážní inspekce navíc zjistila, že se pohybovala na místě, kde mají cestující pohyb zakázán.

"V 11:08 se ve stanici Blansko střetl vlak EC 75 z Prahy do Vídně s matkou a dítětem. Při nehodě byla usmrcena žena a zraněno dítě," uvedl k incidentu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle policie matka své dítě stačila zachránit, sebe však ne.

srážky vlaku s člověkem

Neštěstí v Blansku bylo již letošní 111. srážkou vlaku s člověkem. "Je to o jedenáct procent více než za stejné období roku 2009. Za prvních pět měsíců již při těchto nehodách zahynulo 81 lidí a 30 jich bylo zraněno," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. (dmk)

Na místo vyrazili i hasiči, kteří vyprošťovali sraženou ženu z kolejiště. "Zranění, která utrpěla, však nebyla slučitelná se životem," uvedla mluvčí jihomoravské Záchranné služby Barbora Zuchová.

Dítě, které ošetřovali záchranáři, bylo při vědomí. "Jeho zranění byla středně těžká," uvedla Zuchová s tím, že dítě bylo převezeno do nemocnice.

Policisté zatím vyšetřují dvě verze této události. "Podle té první uteklo třiadvacetileté ženě její tříleté dítě do kolejiště. Žena se za ním rozběhla, dítě zachránila, ale sama už nestačila utéct," uvedla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Podle druhé verze matka s dítětem na místě přecházela koleje. "Zřejmě kvůli vlaku, který tam stál, si nevšimla rychlíku. Maminka dítě stačila ještě odstrčit, sama už ovšem uhnout před rychlíkem nedokázala," naznačila Šebková.

Zkracovala si zřejmě cestu

Žena zřejmě doplatila na to, že si chtěla zkrátit cestu přes koleje. Vyhnula se tak složitější trase přes podchod.

"Nehoda se stala v železniční stanici Blansko v místě, kde je služební přechod přes koleje. Ten je označen zákazem vstupu. Provoz na trati byl omezen," doplnil tiskový mluvčí Martin Drápal.

Kvůli omezení provozu byly zpožděny některé "dálkové vlaky" jedoucí přes stanici Blansko o zhruba 5 - 10 minut, píše se na webu Českých drah. Rychlík EC 75 měl být kvůli tragédii přibližně o 120 minut opožděn.