Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Malí opilci popíjejí i na dětském hřišti

  • 3
Namísto dětských her se děti stále častěji baví popíjením alkoholu. K mladistvým opilcům vyjížděli městští policisté naposledy v neděli do Bohunic.

"Na dětském hřišti našli strážníci čtrnáctiletou dívku, u které provedli orientační dechovou zkoušku. Naměřili 1,47 promile alkoholu v krvi," sdělila mluvčí městských policistů Denisa Kapitančiková.

Strážníky přivolala svědkyně, podle níž dívka popíjela džus a do něj si nalévala vodku. "Mladistvá byla sice bez viditelných zranění, bylo jí však nevolno a zvracela. Strážníci proto ihned přivolali záchranku a státní policii. Ta bude případ dál šetřit," řekla Kapitančiková.
 
Dívka se policistům přiznala, že si alkohol koupila sama v trafice. Policisté proto nyní zjišťují, kdo dívce lahev prodal.

Podle mluvčí není případ opilých mladistvých ojedinělý. "Není výjimkou, že najdeme dvanáctileté dítě, u kterého zjistíme i dvě promile alkoholu," podotkla Kapitančiková. 

Častěji také strážníci narážejí na opilé mladistvé dívky než chlapce. Malí opilci buď skončí na záchytce nebo v nemocnici.

Malé opilce čeká i výchovná péče

"Je-li mladistvému více než patnáct let a je opilý, většinou putuje na záchytku," dodala mluvčí strážníků. Tím však přestupek malých pijanů nekončí. Jejich případ totiž řeší Odbor sociálních věcí, školství a kultury.

"Dítě i rodiče si zveme na úřad na pohovor. Zjišťujeme, jak se mladiství k alkoholu dostali, jestli nemají v rodině či ve škole nějaké problémy," řekla Tamara Mojžíšová z Odboru sociálních věcí, školství a kultury městské části Vinohrady.

Ukáže-li se, že se nejedná o první případ, kdy dítě popíjelo, může se případem zabývat i soud a dítě může skončit i ve výchovné péči.