Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paddleboardy plaší houkačkou. Nevědí, kde mají jezdit, říká kapitán lodi

  7:02
Gabriel Kovács vozí lidi na Brněnské přehradě přes tři desetiletí a je zde vůbec nejdéle sloužícím kapitánem. Za tu dobu se změnila místní flotila, ale také chování pasažérů.

Přitom když před sedmatřiceti lety Gabriel Kovács nastoupil do brněnského dopravního podniku, měl chodit do kurzu na řízení trolejbusu.

Jenže ten začínal až na podzim, tak mezitím pracoval jako lodník na přehradě. Později se stal kapitánem a práce se mu tak zalíbila, že u ní zůstal.

„Už mě odsud nikdo nedostal a moře mě nelákalo,“ směje se Kovács, jehož příběhem pokračuje seriál MF DNES Letní pracanti.

Baví ho, že je práce různorodá, a také ho upoutala okolní příroda. „Něco podobného jsem měl na východním Slovensku, odkud pocházím. Obzvlášť ten kaňon tam vzadu mám moc rád,“ ukazuje před sebe zpoza kormidla chvíli poté, co jsme vypluli z přístaviště v Bystrci. „Myslím si, že to u nás nikde jinde není, aby přímo ve městě byla přehrada,“ nachází další pozitivum.

Poté, co ráno oblékne kapitánskou uniformu, jde na loď spolu se dvěma lodníky zkontrolovat, zda je vše v pořádku. Pak v přístavišti nabere první pasažéry. Během dne absolvuje plavbu přes přehradu, kolem hradu Veveří do Veverské Bítýšky a zpět do bystrcké základny celkem čtyřikrát.

I přes mnohaleté zkušenosti přiznává, že ho Brněnská přehrada ještě může překvapit. Co totiž dokáže plavbu zkomplikovat, je silný vítr. Už několikrát kvůli němu loď nemohla vyplout. „Déšť nevadí, ale když se spojí s větrem a nevidíte na deset metrů, nemůžeme na vodu. Horko je nepříjemné, ale v plavbě nebrání, mockrát jsem na lodi zažil i bouřku,“ vzpomíná.

Hloubka na přehradě není všude stejná, musí tak vědět, kudy plout, a držet se vytyčené trasy. „Navíc má loď samozřejmě sonar, který hlásí vše podstatné. Třeba zrovna tady je hloubka devět metrů,“ ukazuje prstem na displej.

Pokud je méně vody, pomáhají bóje jako orientační značky. Loni plavbu lodí na přehradě omezilo sucho a jedna dokonce uvázla. Letos se však s podobnými problémy kapitáni nepotýkají, stav hladiny je normální.

Během plavby míjíme skupinku malých loděk a paddleboardů. „Tohle je problém. Brněnská přehrada je v tomto specifická, protože je přeplněná právě paddleboardy a lidé nevědí, že by se měli pohybovat stejně jako vodáci na řece. Vždycky po pravé straně, to znamená proti proudu po pravé straně a po proudu taky vpravo. Pak by bylo méně problémů. A pro všechny případy máme houkačku, aby ostatní skutečně pochopili, že se musí vyhnout. Na tak malou přehradu je jich tady hodně,“ líčí, s čím se musí pravidelně potýkat.

V tu chvíli se dosud klidná loď trochu zakymácí. Přistáváme a na zastávce nabíráme další pasažéry. „Každé přistání je jiné. Můžete dělat, co chcete, ale drcnutí občas přijde,“ pousměje se kapitán.

Plujeme asi patnáctikilometrovou rychlostí a s nově přistoupivšími cestujícími je kapitán spokojený. Dali mu totiž předem jasné znamení, že chtějí nastoupit.

„Na každé zastávce je bílý terč, kterým lidé točí a dávají tak nám kapitánům signál, že chtějí nastoupit. Míhající se terč, který odráží světlo, tak vidíme už z dálky. Zní to dost jednoduše, ale cizinec otočí, Češi to často nerespektují,“ apeluje na domácí pasažéry. Když totiž na zastávce nechce nikdo vystoupit ani nastoupit, loď tam vůbec nezajíždí.

V minulosti sloužily lodě jako dopravní spoj

S koncem plavební sezony v říjnu kapitán přístaviště neopouští. Přes zimu sice nevyráží na vodu, u lodí však zůstává. „Musí se opravit a přichystat zase na další sezonu. Každý rok se natírají tři lodě a další tři jsou venku a jen se poopraví. Příští rok se to opět otočí,“ popisuje proces oprav flotily šesti plavidel.

„Pokud vše půjde, jak má, přibude nám příští rok opravená Moskva (loď, kterou zaměstnanci dopravního podniku postavili v roce 1955, na Dallas se přejmenovala v roce 1992, pozn. red.),“ doufá Kovács, který patří k pěti kmenovým kapitánům. Na sezonu pak dopravní podnik přibírá další na výpomoc.

Letní pracanti

Slavné plavidlo také kormidloval. „Se starými loděmi to bylo jednodušší. U této musíme hlídat baterku, aby vydržela na čtyři kola, přes noc se pak nabíjí. U těch původních jsem z kormidelny viděl vše, tady jsem si musel zvyknout na záběry z kamery na boku lodi,“ porovnává.

Na současné parníky se vejdou dvě stovky cestujících. Starší lodě byly menší, ale zato lehčí, a pobraly až 350 lidí.

Kromě plavidel se však podle kapitána proměnili i pasažéři. „Musíme se s tím smířit. Kdysi se lidé k sobě běžně chovali slušně, dnes už to tak samozřejmé není a občas je na lodi musíme usměrnit,“ posteskne si. Už se mu i stalo, že někteří pasažéři dokonce skočili přes palubu. Na otázku, zda takové výtečníky nabere zpět, se jen usměje. „Za jízdy ne, nastupuje se pouze na zastávkách,“ hlásí striktně.

Dnes převáží hlavně výletníky, dříve však lodní dopravu více využívali i místní. „Kdysi dávno jsem vypozoroval, že z Bítýšky ráno jeli do Brna do práce autobusem a odpoledne se pak zpátky svezli lodí. Při cestě si aspoň mohli vyčistit hlavu. Teď už na to ale lidé asi nemají čas,“ zamýšlí se.

S povoláním kapitána se pojí i úsměvné příhody, třeba že ho už někdo i díky kapitánské čepici pozval na pivo. Loď řídil také při nočních bujarých večírcích, čemuž se už teď raději vyhýbá. „Při noční plavbě je ještě důležitější přehradu znát. I když má loď světlo, kolikrát přesně nevidíme, kam plujeme, a cestující ani netuší, kde přesně jsme,“ podotýká.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

Zaměstnanci jatek tloukli zvířata tyčí do hlavy. Soud rozdal tresty za týrání

18. dubna 2024  11:30

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na...

Dopravu na D1 u Vyškova směrem na Ostravu omezil požár hybridního vozu

18. dubna 2024  8:01,  aktualizováno  11:15

Dálnici D1 ve směru na Ostravu po 7. hodině uzavřel za exitem 226 Vyškov-západ požár hybridního...

V Brně odmítají drahé služby úklidových firem, o pořádek se starají sami

18. dubna 2024

Ještě loni měly Bosonohy zametací stroj jen půjčený, letos si ho však už raději koupily a řeší...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...