Loď Dallas, která se plavila po Brněnské přehradě od roku 1955 pod jménem...

Loď Dallas, která se plavila po Brněnské přehradě od roku 1955 pod jménem Moskva, stojí na špalcích v Hlavečníku na Pardubicku, kde jí renovátoři vrací původní podobu. Poté se měla s původním jménem vrátí opět do služby. (říjen 2019) | foto: David Taneček, ČTK

Sociální demokraté chtějí vrátit Moskvu do ankety o jméno opravované lodi

  • 16
Je v Brně nežádoucí pojmenovat loď jejím původním názvem Moskva? Přestože se vedení města proti názvu postavilo, zastánci Moskvy ještě mají naději. Vrátit původní název do hry chtějí zastupitelé za ČSSD. Nelíbí se jim dosavadní postoj rady, že v avizované anketě Brňanů o názvu lodi nemá Moskva figurovat.

„Myslíme si, že by měli mít lidé víc možností než jen Bratislavu a Moravu,“ říká brněnský zastupitel za ČSSD Jiří Oliva.

„Nechť mají možnost vyjádřit se vedle navržených jmen i k původnímu názvu Moskva,“ doplnil ho náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD). Sám chce vnést podnět do nejbližší rady města po skončení jarních prázdnin.

Od chvíle, kdy vedení města odmítlo o původním názvu lodi z roku 1955 jednat, stalo se jméno plavidla mezi Brňany diskutovaným tématem. Radní se vyjádřili, že Moskvu nechtějí, protože v době, kdy byla loď spuštěna na hladinu Brněnské přehrady, bylo jméno poplatné komunistické éře. 

To vyvolalo vlnu nesouhlasu a argumentů, že Moskva k lodi historicky patří, a navíc je partnerským městem Brna.

Název Moskva zvítězil jak v anketě dopravního podniku, tak i mezi čtenáři iDNES.cz, kde ji z 2 662 hlasujících podpořilo 1 521 lidí. Pro Moravu bylo 1 067 hlasujících a jen 74 by zvolilo Bratislavu. 

Město chce svou anketu vyhlásit v březnu. Na starost ji dostali příznivci Bratislavy – Piráti. Lidovci se vyslovili pro Moravu. A ODS, která byla striktně proti Moskvě, dnes už připouští více než dvě varianty.

Brněnská loď známá aktuálně jako Dallas se do původní podoby z 50. let vrací od loňského jara. Od roku 2013 je technickou kulturní památkou. Po kompletní renovaci vypluje na přehradu už letos v létě.

Před rokem mířila loď na opravu: