Letohrádek Belveder ve Valticích poničily zásahy v polovině minulého století,...

Letohrádek Belveder ve Valticích poničily zásahy v polovině minulého století, poslední roky ho opravují. Už na jaře se do něj podívají první návštěvníci. | foto: archiv Národního památkového ústavu

Ve Valticích dokončují opravu letohrádku, zdevastovalo jej skladování obilí

  • 1
Ve Valticích budou moci lidé na jaře nahlédnout do léta nepřístupného letohrádku Belveder. Dílo architekta Josefa Hardmutha má za sebou dlouhodobou rekonstrukci. Památka utrpěla zejména necitlivým přístupem za komunistického režimu.

„V průběhu druhé poloviny minulého století byl Belveder několikrát neodborně přestavován, v padesátých letech sloužil dokonce jako sklad obilí a tomu odpovídala míra jeho devastace. V krovech byla dřevomorka, zatékalo střešní krytinou, zničena byla okna i dveře a v posledních letech došlo dokonce ke statickým poruchám objektu,“ vyjmenovává Lenka Beránková, mluvčí zámku ve Valticích, který se o Belveder stará.

Odstranit všechny závady letohrádku se snaží už dvacet let. Závěrečná fáze oprav proběhla v loňském a letošním roce a stála 12 milionů korun.

Práce na objektu budou dokončeny v nejbližších dvou měsících, ale otevřeno bude až se začátkem nové sezony, tedy v dubnu.

„Část letohrádku bude pravděpodobně určena provozu malé kavárny a v hlavním sále by se měly uskutečňovat menší sezonní výstavy. První se již připravuje, autora zatím nechceme prozrazovat, neboť díla určená k vystavení teprve vznikají. K uhrazení provozních nákladů budou sloužit také výnosy z krátkodobých pronájmů zámečku,“ naznačuje Beránková budoucí využití letohrádku, který sloužil jako centrum bažantnice i výletní místo panstva. 

Belveder nechal mezi lety 1804 a 1806 postavit vládnoucí kníže Alois I. z Liechtensteinu. Je pravděpodobné, že stavbu vedl zednický mistr a architekt Josef Poppelack, který vystavěl lednický minaret. Hlavní sál Belvederu vyzdobil vídeňský malíř Johann Joseph Langenhöffel iluzivní výmalbou.