Brněnské letiště v Tuřanech.

Brněnské letiště v Tuřanech. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Brnu zrušili další pravidelnou leteckou linku. Tentokrát do Londýna

  • 40
Letiště Brno přijde o další pravidelnou leteckou linku. Společnost Wizz Air letos nejprve oznámila konec pravidelných letů do Eindhovenu, teď ruší i spojení s londýnským letištěm Luton. Brnu tak zůstanou pouze dvě pravidelné linky.

Podobně jako tomu bylo v případě pravidelného spojení s Nizozemskem, i teď se firma Wizz Air rozhodla přesunout provoz na trasy s vyšší poptávkou. Poslední letadlo tohoto dopravce z Tuřan odletí 8. ledna.

„Zákazníci, kteří kvůli těmto změnám přišli o své rezervace, v tuto chvíli kontaktujeme a nabízíme náhradní lety nebo kompenzaci, konkrétně 120 procent původní ceny letenky,“ sdělila pro server Zdopravy.cz mluvčí Wizz Air Sorina Ratz.

Z Brna tak budou pravidelně odlétat letadla pouze do Mnichova a Londýna-Stanstedu. První zmíněnou provozuje bmi regional, druhou Ryanair. Wizz Air v Brně končí po sedmi letech, do Londýna zatím létá třikrát týdně.

Oznámení společnosti přišlo v době, kdy vedení Jihomoravského kraje a Brna se snaží nabídku pravidelných linek zvýšit. Primátor Petr Vokřál (ANO) zhruba před měsícem řekl, že by od jara příštího roku mohlo z brněnského letiště létat tři až pět nových pravidelných linek.

Letiště totiž trpí nedostatečným propojením se světem, což kraj s městem chtějí zlepšit. O kterých konkrétních destinacích vyjednávají, mlčí, spekuluje se však například o Římu, Barceloně, Milánu nebo Lvovu.