Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I když se lidé obsluhují sami bez dozoru, nekradou, ale naopak zaplatí

  10:41
Každý se tam může najíst i napít podle libosti a jeho útratu nikdo nekontroluje. V lesních barech svým zákazníkům důvěřují. MF DNES jejich zakladatele Roberta Kubáně vyzpovídala v dalším díle seriálu Letní pracanti. Říká, že důvěra je důležitá, ale nechtějí ani dávat nabídku zlodějům.

Když se člověk vydá od křižovatky ve Vranově u Brna do kopce, po chvíli se ocitne na příjemné lesní cestě, kde ho míjejí cyklisté i běžci. Hladoví odtud neodcházejí. V areálu lesních školek kousek od Babího lomu totiž funguje okno s názvem U Jelínka. K dispozici je tu polévka, domácí škvarková pomazánka i točené pivo.

„Hladové okno“ provozuje Ivana Kapounová. Otevřené je od jara do podzimu o víkendech, pokud je dobré počasí. „Oslovily mě Lesy města Brna, protože nedaleko provozuji hospůdku. Tak jsme se toho ujali,“ líčí začátky.

Lesní bar je podle všeho dobře rozběhnutý, zákazníci si k němu díky turistické trase cestu najdou. „Jediný problém je s personálem. Přes léto se nechce lidem moc pracovat, proto jsme museli nějaké víkendy i zavřít,“ lituje Ivana Kapounová.

Že může mít lesní bar mnohem větší přesah než jen občerstvení, je dobře vidět u Staré Huti u Adamova. Samoobslužný lesní bar zde provozují dobrovolníci z organizace Modrý kámen působící pod Hnutím Brontosaurus, kteří se angažují i v nedalekém Ekologickém volnočasovém centru Švýcárna.

O místě pro lesní bar rozhodl spadnutý strom

Ačkoli by se mohlo zdát, že místo bylo pro lesní bar stvořené od začátku, nebylo tomu tak. „Původně jsme měli vybranou jinou parcelu u autobusové zastávky, ale nedohodli jsme se s vlastníkem. No a pak zasáhla náhoda. Kousek od Švýcárny zrovna káceli nemocné stromy a jeden z nich spadl tak šikovně podél potoka, že nás okamžitě napadlo, jaká by z něj byla skvělá lavička,“ popisuje počátky baru jeden z jeho autorů, Robert Robby Kubáň.

Dlouho za ním lidé chodili, že v Josefovském údolí není kam zajít na pivo, protože je zdejší hospoda už roky zavřená. „S kamarády Zuzanou Škopovou a Martinem Hlučilem jsme se rozhodli, že zde vlastními silami vybudujeme místo, kde se lidé sami občerství za doporučený příspěvek. Zároveň jsme to zamýšleli jako místo, kde chceme pořádat setkání a přednášky o přírodě a o globálních problémech,“ popisuje Kubáň.

Že by šlo v případě doporučeného příspěvku na pití o sebevražedný nápad, si nemyslí. „Ze začátku jsme byli dost naivní, kasička byla v podobě otevřené papírové krabice a někdo ji opravdu několikrát vykradl. Tak jsme ji museli vyměnit za uzamykatelnou,“ svěřuje se.

Ani podle něj není pravda, že by Češi ukradli vše, co není přivázané. „Myslím, že se my Slované navzájem podceňujeme. Po více než třech letech provozu jsme si udělali průzkum a 92 procent návštěvníků platí minimálně doporučenou částku nebo i víc. A taky se stalo, že poctivý návštěvník zanechal 500 korun se vzkazem, že platí i za neplatící,“ říká Kubáň.

Ke kasičce přidali nedávno číslo účtu. Lidé, co nemají hotovost, tak mohou peníze poslat tam. V budoucnu by měl být k dispozici i QR kód, který po naskenování přesměruje platícího přímo na online platební bránu. Bude zde možnost zapůjčit si knihy z lesní knihovny, opéct špekáček na ohni nebo uvařit kávu od Dobrokávy z Brna, za kterou lidé „zaplatí“ libovolným dobrým skutkem pro přírodu.

Pivo chlazené v potoce jim jednou vzala velká voda

S tím, že by bar někdo poničil, nemá na rozdíl od krádeží zkušenost, problémem jsou ale občas odpadky. „Nikdy se nám nestalo, že by někdo něco rozbil. Některé školní výlety tu ale sem tam něco nechají ležet, ačkoli vedeme nádoby na tříděný odpad,“ připouští Kubáň.

Na to, aby se nezničily zásoby, ale musí dohlížet sami. Jednu neblahou zkušenost už mají. Jelikož skladují pivo a limonády v potoce, aby byly vychlazené, při prudkých deštích se stalo, že kvůli silnému proudu vody přepravky uplavaly. Teď už je při deštích z vody raději vytahují a upevňují.

Letní pracanti

„S hrázným v Jedovnicích máme domluvu, že nás informuje vždy, když místní rybník vypouštějí, abychom si na zboží dali pozor. Nedávno nám také ‚obohacovači‘ odnesli celé přepravky s lahvemi. Tak jsme je začali označovat, a kdyby je někdo donesl v okolí k výkupu, prodavači nás i policii informují,“ vyjmenovává způsoby, jak ztrátu zboží řešit.

V současné době funguje lesní bar v provizorním režimu, protože vedle něj spolek staví dřevostavbu, kde bude nový lesní bar s přednáškovou místností. V horním patře přibude i lesní útulna na přespání, jak jinak než za doporučený příspěvek.

Jelikož se množily případy, kdy lidé často přespávali v místních jeskyních a zakládali tam ohně, rozhodli se v novém lesním baru zřídit právě malý pokojíček i se sprchou a záchodem, aby nocležníkům načerno předešli. Hotovo by mělo být do měsíce.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...