Starosta Boskovic a prozatímní šéf boskovické nemocnice Jaroslav Dohnálek (ODS)

Starosta Boskovic a prozatímní šéf boskovické nemocnice Jaroslav Dohnálek (ODS) | foto: Radek Miča, MAFRA

Lékaři boskovické nemocnice odvolali hromadnou výpověď

  • 0
Téměř stovka zaměstnanců Nemocnice Boskovice hrozila od minulého týdne hromadnou výpovědí. Primáři, lékaři i zdravotní sestry a další zaměstnanci ji sepsali poté, co městští radní minulé pondělí kvůli vleklému soudnímu sporu odvolali jednatele nemocnice Jaroslava Černého.

Původně zdravotníci chtěli hromadnou výpověď předat do rukou starosty Jaroslava Dohnálka už minulou středu. Poté se ale s vedením Boskovic domluvili na dalším jednání. Podání hromadné výpovědi by totiž zřejmě znamenalo kolaps chodu městem vlastněného zařízení. V úterý odpoledne zaměstnanci nemocnice výpověď stáhli.

"Jednání s lékaři dopadlo dobře, došlo k dohodě, z části se uklidnily i emoce, výpověď nebyla dána na stůl. S panem inženýrem Černým jsme jednali celý týden, za jakých podmínek bude pro nemocnici dál pracovat. Stále ale platí jeho odvolání z funkce, není a nebude ani jednatelem ani zaměstnancem," potvrdil Dohnálek, který dočasně místo jednatele převzal.

Odvolaný šéf dohodu s městem potvrdil ještě před schůzkou s lékaři. "Informoval jsem lékaře, že podmínky dohodnuté s panem starostou přijímám. S městem jsme se dohodli na mém setrvání v nemocnici, ne ve formě zaměstnance ale externího spolupracovníka nebo na základě mandátní smlouvy. Konkrétní podmínky smlouvy rozebírat nechci, jsou to obchodní podmínky dojednané mezi mnou a městem, budu ale dál pracovat v rámci potřeb nemocnice," popsal Jaroslav Černý.

Spolupráce bez rozhodovací pravomoci

"Nemám momentálně zájem na tom, aby na tuto situaci doplatila nemocnice a pacienti, jejich důvěra se po odchodu bývalého vedení obnovovala čtyři roky. Mám zájem na tom, aby se situace uklidnila a takto to přednesu i lékařům," dodal.

Podle informací MF DNES bude Černý nyní dál spolupracovat s nemocnicí v oblasti výkaznictví a jednání s pojišťovnami. "Nemá ale žádné rozhodovací pravomoci, má pouze vyjednávací pozici," ujistil boskovický starosta.

Ten také popřel, že by městská rada na svém pondělním mimořádném zasedání uvažovala o možnosti vrátit Černého zpět do funkce jednatele.

"Nebylo to o tom, že bychom revokovali usnesení o odvolání inženýra Černého, o tom jsme nikdy ani neuvažovali. Naopak, my nyní hledáme jednatele nového. A na mimořádném jednání rady jsme schválili podmínky pro výběrové řízení na tuto pozici," popsal Jaroslav Dohnálek.

Odvolání kvůli soudu

Výběrové řízení podle něj bude otevřené a přístupné všem zájemcům. O post se mohou ucházet i současní zaměstnanci boskovické nemocnice. Podle plánů radnice by nový šéf mel do křesla usednout do dvou měsíců, nejpozději ke konci května.

Boskovičtí radní Černého odvolali kvůli v pořadí už třetímu verdiktu Krajského soudu V Brně, podle něhož odvolaný šéf boskovické nemocnice v roce 2002 coby ředitel Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích zneužil informace v obchodním styku.

Soud mu za to už potřetí vyměřil podmíněný trest a osmiletý zákaz činnosti na vedoucí pozici. Černý se ale i napotřetí proti rozsudku odvolal, takže verdikt ještě není pravomocný.

Vedení Boskovic dříve tvrdilo, že vyčká právě až na pravomocný rozsudek, nyní se ale podle městských radních vleklá kauza začala negativně odrážet i na dobrém jménu nemocnice.

Navíc se podle Dohnálka objevily také problémy v komunikaci Černého s městem. Odvolaný jednatel popírá jak svou vinu v osm let staré kauze z Mostišť, tak potíže v komunikaci s městem (o odvolání čtěte zde). Své sesazení z funkce původně označil za politické rozhodnutí. Nyní je akceptuje.

Lékaři chtěli podat hromadnou výpověď

"Lékaři opravdu vyhrožují hromadnou výpovědí, mají ji nachystanou a chtěli mi ji podat. Na několikahodinovém jednání jsme se ale dohodli, že s tím ještě počkají," řekl minulý týden starosta Boskovic a nyní i prozatímní šéf nemocnice Jaroslav Dohnálek.

Zaměstnanci podle něj trvali na tom, aby byl Černý v nemocnici "dál angažován". "Hromadná výpověď nepovede k ničemu dobrému pro nikoho, je třeba, aby vychladly hlavy," vysvětlil Dohnálek.

"Jisté problémy se daly očekávat, že to bude tohoto charakteru a této velikosti, to ale nepředpokládal nikdo. Je to nepřiměřený nátlak," dodal.

Podle informací MF DNES byla pod výpovědí asi stovka podpisů. "Pod hromadnou výpovědí jsou podepsáni primáři, většina z dvaasedmdesáti lékařů a další klíčové osobnosti nemocnice," oznámil Jaroslav Černý.