„Je půl šesté ráno. Aktuální teplota je minus osm a půl stupně,“ hlásí v brzkém ranním živém vysílání na Facebooku vinař Bronislav Vajbar z Rakvic.
Skoro celou noc strávil se svými lidmi ve vinohradu, aby využili první opravdu mrazivé noci a posbírali zmrzlé hrozny na výrobu ledového vína. Pod střechou měli ještě za tmy hrozny odrůdy Pálava.
Zdaleka nebyli jediní. Světlomety přistavených traktorů osvětlovaly v noci nejednu vinici. Až vínu z hroznů posbíraných při nejméně sedmi stupních pod nulou se může říkat ledové. Hrozny se navíc musí dostat do lisu ještě zmrzlé.
Díky mrazu totiž zmrzne v bobulích voda a z lisu tak začne vytékat hustá hroznová šťáva s ohromným podílem minerálních látek a cukru.
Letošní ročník vinařům přeje
Do viniční trati Pod Reistnou nad Valticemi se proto už před pátou ráno vypravili v rukavicích a s teplými čepicemi i studenti z Vinařské školy Valtice. Na Pálavě zase sbíralo třeba mikulovské vinařství Marcinčák či lidé z Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, kteří bojovali s osmistupňovým mrazem.
„I když máme zkušenost s tím, že ten správný mráz na výrobu ledového vína přichází většinou na přelomu listopadu a prosince, tak musím říct, že nás to letos trochu zaskočilo. Možná proto, že v letošním roce jsme si trochu zvykli na to, že na jižní Moravě je jen teplo. Každopádně na změnu předpovědi počasí jsme hned reagovali. Parta našich sběračů čekala na telefonech a dnes ve tři hodiny ráno jsme je začali obvolávat a kolem už jsme začali sbírat ledové hrozny,“ říká ředitel Château Valtice David Šťastný. Z vinohradu v Dolních Dunajovicích odvezli čtyři tuny zmrzlých hroznů.
Doufají, že s letošním ročníkem naváží na dřívější úspěchy jejich ledových vín – například ledové Neuburské ročníku 2001 bylo vyhlášeno jako nejlepší víno století na mezinárodní výstavě Panama Vinos 2003 del Centenario.
Ne každý rok přitom výrobě ledového vína přeje. Sbírat zmrzlé hrozny v listopadu je v posledních letech skoro zázrak. Mnohdy trpěliví vinaři čekají až do ledna. Letošní ročník však vinařům přeje ve všech směrech. Díky horkému létu sklízeli o měsíc dřív a víno se podobá těm, která se vyrábí na jihu Evropy.
5. ledna 2016 |