ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Brněnští lékaři našli způsob, jak léčit onkologické pacienty s covidem

  • 6
Účinný postup, který zabrání rozvoji covid-19 u onkologicky nemocných pacientů, našli lékaři z Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Povedli se jim to díky spojení dvou schválených léků. Odborníci tak pomohli už 28 lidem s velmi závažným onemocněním krve nebo mízních uzlin.

Takoví pacienti jsou běžně ohroženou skupinou už v případě jakékoli infekce, pro koronavirus to platí několikanásobně. Jejich problém řeší až transplantace kostní dřeně.

Podle přednosty Interní hematologické a onkologické kliniky Jiřího Mayera je u těchto pacientů průběh koronaviru často velmi atypický a bohužel i smrtelný.

„Ke snížení obranyschopnosti přispívá nejenom vlastní choroba, ale často i protinádorová léčba, která je mnohdy velmi intenzivní a neumožní pacientům vytvoření imunitní odpovědi ani protilátek,“ vysvětluje Mayer.

Nový způsob léčby spočívá v kombinaci studiemi prověřeného Remdesiviru s hyperimunní plazmou odebíranou dobrovolným dárcům, kteří již koronavirus prodělali. Po odběru ji speciálně zpracují zpracování v Tkáňovém a transfuzním oddělení FN Brno. Plazma musí obsahovat vysokou koncentraci takzvaných virus neutralizujících protilátek.

Od začátku letošního roku již odborníci novým způsobem léčby pomohli 28 pacientům, kteří se nakazili koronavirem.

„Byli to nemocní se skutečně závažnými hemato-onkologickými stavy, s rozvinutou chorobou, před zahájením intenzivní onkologické léčby, během ní, ale i před transplantací kostní dřeně nebo po ní. Jednalo se o pacienty s leukémiemi, lymfomy, mnohočetným myelomem. Evidujeme i případy, kdy měli někteří dokonce dvě různé nádorové choroby. Koronavirus u těchto pacientů může mít velmi atypický průběh s dlouhodobou perzistencí viru, eventuálně s opakovanou reaktivací,“ vysvětlil Mayer, proč je potřeba infekci u dlouhotrvajících hemato-onkologických chorob zastavit co nejdříve.

Podle odborníků z FN Brno nic nebrání, aby kombinace remdesiviru a rekoplazmy mohla být průlomovou léčbou u podobně vážně nemocných pacientů, u kterých je velký předpoklad těžkého průběhu infekce koronaviru.

Tvrdí, že je mnohem pravděpodobnější najít možnosti léčby u přípravků, které jsou již schválené a prověřené pro toto onemocnění, než u preparátů s chybějícími solidními medicínskými daty.