Lavička Václava Havla je pamětní místo v podobě dvou křesel spojených kulatým...

Lavička Václava Havla je pamětní místo v podobě dvou křesel spojených kulatým stolem. V Brně bude na Kapucínské terase. | foto: Magistrát města Brna

V Brně „dají“ Václavu Havlovi jako dárek k narozeninám speciální lavičku

  • 36
V Brně už má Václav Havel vlastní uličku, teď ale prvnímu polistopadovému prezidentovi věnují také lavičku. Její umístění chystá brněnský magistrát na letošního pátého října, tedy jako připomínku Havlových nedožitých 83. narozenin.

Lavičku Václava Havla najdou Brňané v budoucnu na čtvrté Kapucínské terase pod Petrovem u již vysazené lípy. Na tom místě se už za minulého režimu tajně stavěla pódia a divadelníci tam hráli Havlovy hry.

Místo vybral někdejší dramaturg Divadla Husa na provázku a nynější rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý. Od divadla ke Kapucínským terasám dnes už vede ulička Václava Havla. Název schválili brněnští zastupitelé v roce 2013.

„Hodnota myšlenek Václava Havla byla vysoká už v době nesvobody, ale ani v současnosti neklesá. V atmosféře, kdy má cenu jen to, co má cenu, tedy dá se převést na peníze, kdy mravnost, poctivost a zásady nejsou životním cílem člověka, ale důkazem jeho slabosti, si potřebujeme Václava Havla o to víc připomínat. Lavička bude mementem a zároveň i praktickým doplňkem veřejného prostoru,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na vznik lavičky, která podle předpokladů vyjde na zhruba 300 tisíc korun, mohou přispět ode dneška sami obyvatelé, město pro tento účel vyhlásilo veřejnou sbírku. Slavnostní odhalení je v plánu na 5. října, v den narození bývalého prezidenta.

Brno se tak zařadí po bok dalších měst v České republice, jako je Hradec Králové, Šumperk nebo Praha, ale i světových metropolí například Barcelony nebo Dublinu, kde pamětní místa v podobě dvou křesel spojených kulatým stolem vznikla už dříve. Vůbec první lavička byla umístěna v říjnu 2013 v americkém Washingtonu na Georgetownské univerzitě.