Daniel Landa na tiskové konferenci k inscenaci Tajemství Zlatého Draka

Daniel Landa na tiskové konferenci k inscenaci Tajemství Zlatého Draka | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Landa otevřel v Brně Klub Tajemství Zlatého Draka

  • 12
"Dane, vítám tě v Brně. Divadlo má provokovat a doufám, že na toto představení budeme vzpomínat," vstřícně se na zpěváka Landu usmál brněnský primátor Roman Onderka. Měl na mysli chystanou kontroverzní inscenaci Tajemství Zlatého Draka, které má v Brně premiéru 21. listopadu. S Landou se sešel na zakládajícím večírku Klubu Tajemství Zlatého Draka v Mahenově divadle.

A s ním tam byla asi stovka byznysmenů. Ředitel Národního divadla Daniel Dvořák tváří v tvář přítomné "podnikatelské elitě" poděkoval prvnímu mecenáši Milanu Ščukovi. Hlavním posláním klubu bude totiž sdružovat štědré příznivce divadla.

Daniel Landa dorazil na místo v černém tričku i s chotí Miriam. "Děkuji primátorovi, že nám umožňuje provokovat. Je zcela normální, že v Národním divadle řešíme otázky, proč národ, kam národ... Máme na mysli vytváření národních hodnot a chceme o nich nastolit diskusi, nedejbůh aby šlo o nějakou rasovou otázku," osvětlil zpěvák poslání svých aktivit.

Podle šéfa činohry Zdeňka Plachého se nebude fungování právě založeného klubu omezovat na mecenášský a sponzorský program. "Chceme sdružit lidi, jimž není lhostejný osud země, počítáme i s přednáškami, budeme diskutovat o hodnotách, které nám tady zanechali naši klíčoví předci," podotkl Zdenek Plachý.

V kuloárech se mluvilo o tom, že založení klubu je další marketingový tah, který na Landu přitáhne diváky. O kontroverzní reklamu má přitom hra už postaráno. Kvůli Landovi a jeho angažmá v Brně se už na jaře pohádali brněnští politici. Někteří mají stále v paměti Landovu minulost, jež je spojena s rasistickými texty písní skinheadské skupiny Orlík. Zastupitelka Zuzana Brázdová (Brno 2006) kvůli tomu adresovala protestní dopis řediteli Národního divadla.

Postavili se za ni i členové Strany zelených. Naopak primátor města Roman Onderka se hry zastává, stejně tak i sám ředitel Národního divadla Daniel Dvořák. Na konci září se hru rozhodl podpořit i brněnský podnikatel romského původu Milan Ščuka.

Diváky peripetie okolo uvedení hry neodradily. Možná že je to dokonce naopak. Inscenace se totiž bude v některých dnech hrát i dvakrát denně. O žádné představení divadla v poslední době takový zájem nebyl. Ostatně i ředitel divadla přiznal, že Landova popularita byla jedním z důvodů, proč se rozhodl s ním spolupracovat. Zpěvák sám považuje Tajemství Zlatého Draka za zlatý hřeb své kariéry.

Hra samotná bude technicky velký počin. Žádná inscenace dosud nebyla výpravnější a technicky náročnější. Na pódiu zazní Landovy staré osvědčené songy, přímo pro představení ale napsal i nové. Podle Landy má být představení hravější formou Sokola pojatou jako fantasy hra.