Znaky a vlajky vesnic i měst navrhuje heraldik Jaroslav Petr z Mikulova. Ilustrační foto

Znaky a vlajky vesnic i měst navrhuje heraldik Jaroslav Petr z Mikulova. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Kuřimská radnice shání nový grafický symbol města

  • 2
Moderní, elegantní logo, jímž Kuřim označkuje své propagační materiály a ozdobí své úřady, chtějí tamní radní. Na zhotovení loga proto vyhlásili veřejnou soutěž. Z ní má vzejít jednoduchý grafický symbol charakterizující město.

„Chceme vytvořit nový vizuální styl. Tak, aby si každý občan, který logo uvidí, představil instituce spojené s Kuřimí. Doufáme tak, že se posílí identifikace občanů s Kuřimí. Máme také v plánu, že by logo ozdobilo mimo jiné nové wellness centrum, které dokončujeme,“ popsal kuřimský starosta Oldřich Štarha.

Soutěž je veřejná, tudíž se jí může zúčastnit kdokoliv. Podle Štarhy však pravděpodobně vyhraje zkušený designér.

O vítězi budou rozhodovat odborníci. V komisi zasedne kromě představitelů města rovněž vedoucí Ateliéru grafického designu Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Václav Houf či Jiří Eliška z Ateliéru grafického designu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Logo doplní znak města

Nicméně porotci zatím nemají z čeho vybírat. „Je ještě brzy, protože jsme soutěž vyhlásili první týden v březnu,“ popsal pracovník kuřimské radnice Jan Jandl, který má soutěž na starosti.

Město má nyní na svých propagačních materiálech, dárcích či vizitkách černobílý znak města. Nové logo by jej však nemělo nahradit. Jen doplní současné městské symboly.

„Neznamená to, že s novým logem vyhodíme všechny materiály, na kterých logo není, a natiskneme nové. Počkáme, až staré věci doslouží, pak dotiskneme nové vizitky či dárkové a propagační materiály,“ upozornil radní Drago Sukalovský.

Podobnou „modernizaci“ má za sebou například město Brno. Tam vyhlásili soutěž na novou vizuální podobu před šesti lety.

Zvítězil moderní, jednoduchý a střídmý návrh červenobílého loga, v němž se střídají písmena a čáry. Od té doby zdobí propagační materiály, směrové ukazatele, tramvaje či reklamní propisovačky Brna.

„Ať se autor inspiruje pocity, jimiž na něj město působí“

Designérka Věra Marešová, která brněnský znak navrhla ještě jako studentka, považuje postup Kuřimi za správný: odborníci v porotě bývají zárukou kvalitní soutěže.

Jak říká Marešová, při tvorbě loga rozhoduje mimo jiné vztah autora k místu. „Pocházím z Brna a při návrzích loga jsem se inspirovala architekturou a především pocity, kterými na mě město působí,“ popsala Marešová.

Podle ní je u tvorby log měst důležité, aby autoři vycházeli z barevnosti městského znaku. „Většinou jsou totiž na materiálech prezentovány společně,“ upozornila odbornice na grafický design Marešová.