Soudce Pavel Göth, který vynesl rozsudek nad šesticí osob, které se podílely na týrání dvou malých chlapců v takzvané kuřimské kauze. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Matka týraných chlapců procitla až ve vazbě, říká soudce kuřimské kauzy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Několik měsíců zabralo, než se soudce Pavel Göth prokousal spisem s více než pěti tisíci stranami a stovkami stran příloh. Postupně pak v mediálně nejsledovanější kauze své kariéry vyslechl desítky svědků. A byl to on, kdo vynesl rozsudek nad šesticí obžalovaných, kteří se podíleli na týrání dvou malých chlapců. Řeč je o takzvané kauze Kuřim, které se věnuje MF DNES v sérii článků u příležitosti 15 let od odhalení šokujících skutečností.
15 let od Kuřimské kauzy

Soudil jste někdy obdobnou kauzu – ať už rozsahem, všemožnými linkami, nebo tím, že se v ní ztrácely hlavní motivy jednotlivých aktérů?
Ono to tak opticky působí, nicméně je to kauza svým způsobem výjimečná v tomto svém druhu násilné trestné činnosti související s týráním. Ale obecně například hospodářská, majetková trestná činnost souzená v prvním stupni na úrovni krajských soudů bývá i objemnější, se srovnatelným počtem svědků i listinných důkazů.

Klára Mauerová se bezprostředně podílela na týrání vlastních synů, nesmíme ale zapomenout, že byla do této role vmanipulována.

Pavel Göthsoudce

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

15 let od Kuřimské kauzy