Lákají na metal i Donutila. Nový kulturní klub v Brně plánuje i vlastní pivo

  • 2
Příznivci kultury mají v Brně nové místo, kam mohou vyrazit za svými oblíbenci. V pivovarském domě Poupě v Dominikánské ulici otevírá své brány klub První Patro, který lidé logicky najdou v prvním podlaží budovy. Provoz podniku zahájil koncert ukrajinských vítězů Eurovize.

Vedení klubu ovšem nechce mít z Prvního Patra klasickou diskotéku. „Cílem je vytvořit kulturní centrum, kde si každý v programu najde to svoje. Přitáhnout kulturu do centra města,“ vysvětluje Zdeněk Vlach, který má spolu s Oldřichem Vojáčkem klub na starost.

Plánují, že programové spektrum bude velmi široké ‒ od šansonových koncertů přes besedy až po studentské plesy. Do podniku se vměstná až 800 návštěvníků.

Život Prvního Patra odstartoval v neděli koncertem ukrajinské skupiny Kalush Orchestra. „Dostali jsme se do kontaktu s jejich kapelníkem. Ukázali jsme mu prostory, které jsou úplně nové a byl z nich nadšený. Říkali jsme si, že v této době by bylo skvělé, kdyby prvními vystupujícími byli oni,“ přibližuje Vlach, proč se rozhodli pro umělce z Ruskem napadené země.

Přestože klub teprve začíná, už lze v programu najít řadu hvězd. Hned druhým vystupujícím bude Miroslav Donutil se svým populárním pořadem Na kus řeči. Programovou rozmanitost dokazuje fakt, že krátce po známém herci klub ovládne slovenská metalová skupina Desmod. Z českých umělců se představí raper Marpo se svým uskupením Troublegang a následovat budou písničkáři Voxel s Michalem Horákem.

Klub plánuje využít spojení s pivovarským domem, ve kterém sídlí. „Spolupracujeme s Dalešickým pivovarem a plánujeme, že by nám mohl v budoucnu vařit naši jedenáctku. Stali bychom se tak prvním brněnským klubem s úplně vlastním pivem,“ láká Vlach.