Zapáchající kvasnicová polévka, řídký hnědozelený špenát či proslulá univerzální hnědá omáčka čili UHO. Těchto děsivých jídel ze školních jídelen jsou už současní školáci ušetřeni. Kuchařky totiž žákům servírují králíka po staročesku, kuřecí stehýnka na medu a zázvoru s nádivkou či steak z lososa.
Kuchařky během soutěže vykouzlily jedenáct dobrot na téma česká kuchyně v moderním podání. Za tyto pokrmy by se nemusely stydět ani brněnské restaurace.
"I když nás cena v jídelnách limituje, dá se pořád vařit kvalitně a zdravě. Děláme totiž několik stovek porcí a kupujeme suroviny ve velkém," svěřila se jedna ze soutěžících a s velkým odhodláním se pustila do strouhání mrkve na koláč. Kuchařky se přitom shodují, že u dětí jsou ve velké oblibě tradiční české omáčky.
Dětem nejvíc "šmakují" omáčky
"Jednoznačně vedou svíčková či rajská omáčka. V rodinách se totiž už moc nevaří. Na talířích nebývají téměř žádné zbytky," popsala Marta Mandincová ze školní jídelny při základní škole v ulici Novoměstská v Brně. Naproti tomu dušená ryba se zeleninou moc nenadchne.
"I kuchařky v jídelnách si s jídlem hrají a vymýšlejí stále nové recepty. Není to tak, že by nám bylo jedno, jestli děti jí, nebo jídlo vrací," uvedla Mandincová. Ta většinu nových receptů nejdřív vyzkouší na své rodině. Až pak je nabídne školákům.
Titul nejlepší jídelny si včera odvezl tým kuchařek ze Šenova. Ty od poroty, kterou tvořili profesionální kuchaři i odborníci na zdravou výživu, dostaly nejvíce bodů. Porotu totiž ohromily cibulovou polévkou se sýrem, králíkem po staročesku a jogurtovým závinem s jablky. Brněnské kuchařky ze základní školy na náměstí Svornosti skončily třetí.