Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kšeft za 180 milionů v Brně má 14 prohřešků proti zákonu a předpisům

  15:03aktualizováno  19:08
Kontroloři, kteří zkoumali, jak se dodržovaly zákony v roce 2005 při zadání obří zakázky na rekonstrukci brněnského náměstí Svobody, se zapotili. Jejich zpráva totiž obsahuje celkem čtrnáct případů porušení zákona, či právních předpisů. Hlavním prohřeškem je přitom účelové rozdělení zakázky.

Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Účelové dělení zakázky spočívá v rozdělení "rekonstrukce náměstí Svobody" na dvě akce: Rekonstrukce náměstí Svobody a Restaurátorská obnova Mariánského morového sloupu. Zadavatelé se tak mohli vyhnout výběrovému řízení.

K dalším nedostatkům pak patří nesplnění povinnosti jednat transparentně nebo uzavření smlouvy, která nebyla v souladu s vybranou nabídkou.

Kontrolu provedl v první polovině letošního roku Odbor interního auditu a kontroly brněnského Magistrátu. Na žádost Strany zelených ji nařídil primátor Roman Onderka v listopadu 2008.

"Zelení jsou překvapeni, k jak zásadním porušením zákonů při zadávání veřejných zakázek docházelo v minulém volebním období na brněnské radnici. Postup při rekonstrukci náměstí Svobody jsme kritizovali již tehdy, ale bez výsledku," uvedla Jana Drápalová ze Strany zelených.

Kompletní materiál s informacemi o porušeních zákona projednají zastupitelé na veřejném zasedání v úterý 6. října.

Výsledek znají všichni

Zakázku za 180 milionů korun tehdejší vedení města, radní v čele s primátorem Richardem Svobodou (ODS), bez skrupulí "odklepli". A výsledek zakázky znají všichni: opravené náměstí Svobody.

Na porušení zákona při výběru firmy, která náměstí opravila, poukázala zpráva magistrátního Odboru interního auditu a kontroly. Tu si vyžádali zástupci Strany zelených poté, co se loni na podzim objevila nahrávka hovoru mezi senátorem Vlastimilem Sehnalem a podnikatelem Přemyslem Veselým o placení "desátků" ODS za přidělování veřejných zakázek v době její vlády.- čtěte Poslechněte si, jak se domlouvala korupce v brněnské ODS

"Požadujeme vyvození konkrétní osobní zodpovědnosti," prohlásil náměstek za zelené Martin Ander. K odpovědnosti se však nikdo nehlásí. Paradoxní na celé věci je, že zakázku za 180 milionů korun tehdy vyhrála stavební firma Přemysla Veselého.

Rekonstrukce náměstí Svobody v Brně se konala v letech 2000 – 2006. Zelení požádali o provedení kontroly poté, co se na veřejnost dostaly informace o ovlivňování veřejných zakázek v minulém volebním období. - čtěte Na náměstí Svobody přibude zeleň i lavičky

Analýza: píše se rok 2005 a pak 2008

Píše se rok 2005. Konkrétně 21. října. A rada města Brna schvaluje, že náměstí Svobody opraví stavební firma Přemysla Veselého. A podepisuje s ním smlouvu. Cena za zakázku je 180 milionů korun a další "drobné" miliony za rekonstrukci Morového sloupu.

Primátorem je v tu chvíli příznačně Richard Svoboda, jeho technickým náměstkem, zodpovědným za opravu náměstí, Miroslav Hošek. Oba občanští demokraté. V radě s ODS sedí ještě lidovci.

Ještě na podzim v roce 2005 se rozbíhá rozsáhlá oprava centrálního náměstí, která vrcholí jeho slavnostním otevřením těsně před komunálními volbami v roce 2006. Občanští demokraté se prsí.

Střih. Píše se rok 2008. A na veřejnost se "náhodou" chvíli před krajskými volbami dostává pro ODS velmi nepříjemná nahrávka. Je to záznam rozhovoru podnikatele Přemysla Veselého a senátora Vlastimila Sehnala (opět ODS).

Veselý na pásku detailně popisuje, jak stavební firmy dávaly a dávají ODS "desátky" za přidělení veřejné zakázky, popisuje mechanismus i procenta z ceny, placená do stranické kasy a některých soukromých kapes.

Policie nahrávku prověřuje, vyslýchá oba aktéry i všechny jmenované, vyšetřování však plyne do ztracena. Je zastaveno. Vyvolává však paniku mezi politiky. A někteří zastupitelé chtějí zpětné prověření všech zakázek za vlády ODS.

Jenže to by úředníci nedělali několik dalších let nic jiného. A tak současný primátor Roman Onderka (ČSSD) vyzývá jednotlivé strany, aby odboru kontroly zadaly zakázky, které chtějí prověřit. Hlásí se jen zelení, požadují prověření opravy náměstí Svobody.

Současnost. Kontroloři odboru vnitřní kontroly a auditu konstatují, že při přidělení zakázky byly porušeny zákony a vyhlášky, celkem čtrnáctkrát. Neříkají však, jak konkrétně ani kdo za to nese odpovědnost. "Budeme žádat dopracování," komentoval to náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Exprimátor Svoboda je nyní senátor. Jeho exnáměstek Hošek je stále zastupitelem města Brna. Ani jeden z nich nebral mobilní telefon.

"Kdyby byli ve výkonných funkcích, bylo by namístě požadovat rezignace. Ale nedokážu si představit, že bychom někoho vyzývali, aby se vzdal mandátu zastupitele," odpověděl Ander na otázku, jak konkrétně chtějí zelení žádat vyvození odpovědnosti.

Hošek, ale i bývalí radní, kteří jsou nyní zastupitelé, se však ke zprávě odboru kontroly budou muset vyjádřit příští týden v úterý na zastupitelstvu. Zelení je k tomu vyzvou poté, co zprávu předloží.

Jediným výsledkem kontrolní zprávy tak bylo zatím jen interní nařízení magistrátu všem úředníkům: "Všichni zaměstnanci zamezí opakování nedostatků, uvedených v kontrolní zprávě a budou důsledně dodržovat zákon o veřejných zakázkách." (tes)

Autoři:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...