Diskuze

Kroje se staly obětí módy, zjistili etnografové

Před sto lety byl lidový kroj střídmý. Střih tvořil harmonickou siluety postavy, zdobily ho kvalitně zpracované výšivky. Dnes se jeho podoba rozbujela do přemíry ozdob a lesklých cetek. Etnografové těžce nesou, že ve většině případů vypadá spíš jako turistická atrakce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Efča26

12. 11. 2011 7:59
.......

Milá paní Humpolíková, to, co působí až komicky není náš kroj, ale Váš článek..... Asi vůbec nevíte, o čem píšete a kroj jste viděla možná poprvé na fotce, kterou máte v článku. Srovnávat kroje z jiných regionů je absolutně scestné.... přijeďte se podívat někdy na hody na Hanácké slovácko a při té příležitosti si nechte ukázat fotky kroje z minulého století.... uvidíte, že až tak moc se nezměnilo. Jelito pod sukně nosila i moje teď už 85tiletá babička. Podle bohatosti kraje se odvíjel i kroj a náš není rozhodně přeplácaný....! Možná byste příště měla psát opravdu o něčem, čemu lépe rozumíte.....8-o

1 0
možnosti

Tragis

13. 11. 2011 23:45
Re: .......

Drahá paní Humpolíková

Až mi seženete někoho, kdo mi jak píšete vyrobí modrotiskové plátno a látky, ze kterých se kroje vyráběly před 100 lety, tak se určitě ozvěte a já si mile ráda nechám z tohoto materiálu kroj ušít. Když takovým věcem nerozumíte, tak o tom nepiště .

A že deformují anatomii postavy??? Nemyslím si, že pokud se holka oblékne do kroje klidně i 15x do roka, tak jí to deformuje postavu.

0 0
možnosti