Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Developer ošidil banku o 80 milionů, tvrdí žaloba. Úvěrový podvod řeší soud

  • 4
Krajský soud v Brně začal řešit možný úvěrový podvod s developerským projektem v lokalitě Duhová pole v brněnské čtvrti Řečkovice. Před soudem stanuli tři lidé obžalovaní z různých trestných činů. Škodu banka vyčíslila na 80 milionů korun.

Developer si navíc podle spisu nechal asi 15 milionů korun od zájemců o byty poslat na vlastní účet.

Z úvěrového podvodu žaloba viní majitele developerské firmy Residence Brno Rastislava Růžičku a jednatelku zhotovitelské společnosti Mintom Ludmilu Tomaštíkovou. Podle obžaloby spolu v roce 2007 uzavřeli smlouvu na zhotovení díla na 345 milionů korun, kterou ale před Československou obchodní bankou (ČSOB) zatajili a předložili jí jinou na 284 milionů korun.

Díky tomu Residence Brno získala na výstavbu úvěr 230 milionů, který by jinak nedostala. V projektu šlo o devět bytových domů s 230 byty, které Mintom začala stavět. Před dokončením díla ale firma skončila v insolvenci, stejně jako Residence Brno. Banka škodu vyčíslila odečtem od poskytnutého úvěru o částku získanou z pozemků a majetku, které jí po krachu developera propadly.

„Uvedli banku v omyl. Předložena jí byla smlouva o výstavbě investičního celku, ve které byla uvedena nižší částka, než ve skutečnosti byla mezi objednatelem a zhotovitelem dohodnuta,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík.

Developer: Náklady na stavbu se neočekávaně zvýšily

Podle Růžičky to bylo jinak. Dohodnutá částka byla na 284 milionů Kč, projekt se ale podle něj následně prodražil. „Banka od nás dostávala každý měsíc v excelové tabulce soupis prací a faktury a odsouhlasovala, zda ty práce souhlasí,“ uvedl Růžička. Uvedl, že nepočítal s tím, že zvýšení nákladů na stavbu bude takto razantní.

Růžičku obžaloba viní i z podvodu, podle spisu si nechal od sedmi zájemců o byty poslat zálohy na vlastní účet, šlo asi o 15 milionů korun. Peníze následně použil jinde.

Obžalovaná je i insolvenční správkyně firmy Mintom Romana Andělová, která podle obžaloby nepravdivě tvrdila, že Mintom je spoluvlastníkem některých z nemovitostí. Ty pak nemohly posloužit pro odškodnění věřitelů developera.