Firma CL Junior auto v Boskovicích.

Firma CL Junior auto v Boskovicích. | foto: CL Junior Auto Boskovice

Vítejte v krajském autoservisu. Jeden vlastní jihomoravské hejtmanství

  • 7
Krajská nemocnice nebo třeba krajem zřizovaná střední škola nejsou v českých podmínkách ničím neobvyklým. Že však může mít kraj i vlastní firmu na opravy automobilů, to by asi napadlo málokoho. Jihomoravský kraj vlastní servis na vozy francouzské značky v Boskovicích.

Při důkladném studiu obchodního rejstříku a webových stránek Jihomoravského kraje nejspíš na milovníky aut čeká překvapení. Občané jižní Moravy jsou prostřednictvím kraje akcionáři autoservisu citroënů.

Kraj je totiž jediným vlastníkem firmy CL Junior auto Boskovice, která je jedním z autorizovaných servisů francouzské značky v Česku.

Například podle účetní uzávěrky za rok 2012 vykázala firma zisk 600 tisíc korun. A v roce 2009 získal krajský servis dokonce ocenění. Firma se totiž umístila třetí v soutěži spokojenosti zákazníků, kteří hodnotili 58 autorizovaných tuzemských opraven Citroën.

Jak a proč si kraj svůj autoservis pořídil a k čemu je mu dobrý? Firma vznikla už v roce 1995, tedy ještě pět let před vznikem krajů.

"Založila ji tehdy dnešní Střední odborná škola a Střední odborné učiliště André Citroëna. A to proto, aby se zde prakticky vzdělávali žáci této školy," popisuje mluvčí kraje Denisa Kapitančiková.

Citroën byl prý tehdy jedinou automobilkou, která chtěla se školou spolupracovat. A spolupracuje s ní dodnes.

"Podpora vzdělávání zůstává hlavním smyslem fungování firmy, byť tato společnost funguje na tržním principu. Doplňkovým faktorem je zvýšení příjmů školy," doplnila mluvčí.

Po roce 2009 se pak změnily zákony, které určují, kdo může podnikat. Škola, kterou zřizuje kraj, tak musela převést svůj autoservis právě na kraj. "Společnost řídí lidé, kteří současně pracují ve škole. A jejich odměny jsou symbolické," dodala Kapitančiková.