Lom u Mariánského mlýna s průzračnou vodou zažil nápor o prodlouženém víkendu,...

Lom u Mariánského mlýna s průzračnou vodou zažil nápor o prodlouženém víkendu, řada lidí se k němu ale přišla osvěžit i v úterý. Ochránci přírody by rádi jejich počet omezili, aby voda zůstala čistá. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vstupné se osvědčilo. Ochránci opět omezili koupání v „malém Jadranu“

  • 115
Stejně jako loni budou ochránci přírody regulovat vstup do oblíbeného lomu Janičův vrch v Mikulově, kterému místní přezdívají malý Jadran. Tato přírodní památka v minulosti trpěla pod náporem obrovského počtu návštěvníků. Potíže se znečišťováním a dopravou v okolí loni utnulo až omezení, že do lomu může v jednom okamžiku pouze sto lidí.

„Vloni jsme si ověřili, že regulace návštěvnosti v letní sezoně přírodní památce velmi prospěla, a rozhodli jsme se ji aplikovat i v následujících letech,“ uvedl Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Na jaře vybrali nájemce, který se bude o lom starat. Už teď je jisté, že v následujících třech letech bude vstup do lomu regulován vždy mezi 15. červnem a 15. zářím. Od poloviny června se tedy v lomu opět vybírá vstupné. 

Zato je vybaven nezbytnou infrastrukturou. Návštěvníci budou mít k dispozici převlékárnu, toalety i vodu na mytí. V areálu bude opět dostatek nádob na odpad a zajištěn pravidelný úklid. 

Mezi stanovená pravidla patří, že návštěvníci mohou používat pouze ekologicky šetrné opalovací prostředky, aby nedocházelo ke znečišťování vody.

Na jaře byly v celém prostoru instalovány nové bezpečnostní zábrany a linie bójí, které mají za úkol jasně vymezit prostor, kam není z důvodu ochrany přírody či bezpečnosti návštěvníků možné vstupovat nebo plavat.

Zatopený vápencový lom již více než deset let láká místní i návštěvníky Mikulova ke koupání a ochránci přírody dlouhodobě čelili problémům s odpadem, ničením přírodního prostředí i kritice, že situaci neřeší. 

„Trvale deklarujeme, že lom nechceme veřejnosti úplně uzavřít, zastáváme totiž názor, že lidé mají do přírody chodit, pokud je to jen trochu možné. Současný systém regulace návštěvnosti prospívá organismům, které se v lomu vyskytují. Vítají jej také obyvatelé severní části Mikulova, která bývala v létě dopravně přetížena. Vzhledem k výraznému omezení počtu vstupujících osob byl v minulém roce podstatně menší tlak na využití parkovacích míst a uklidnila se dopravní situace. Stejný efekt regulace očekáváme i letos,“ dodává Kmet.

8. července 2015