Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stavba sálu filharmoniků na mrtvém bodě, politici dva roky „ladí detaily“

  6:18
Od poklepání základního kamene budoucího sídla brněnských filharmoniků uplynulo už sedm let, ale z koncertního sálu je zatím hotová jen betonová deska. Stavba se zasekla, protože i přes sliby politiků stále chybí klíčová dohoda s Hotelem International o směně trafostanice.

Už čtyři roky procházejí Brňané kolem dlouhého dřevěného plotu mezi Besední a Veselou ulicí v centru města. Nedávno se na něm objevily červené plakáty s heslem: „Koncertní sál v Brně bude!“

Právě nové sídlo filharmoniků mělo za plotem už dávno vyrůst, jenže od jara 2018 tu dominuje akorát neměnná betonová deska.

Mnohokrát odložená stavba je stále v nedohlednu, přestože Brno už v prosinci oznámilo, že tendr na dvoumiliardovou investici brzy vyhlásí.

„Měl by být vypsán 17. ledna. Taková řízení trvají většinou asi půl roku, následně po předání staveniště by nejspíš těsně před prázdninami či po nich mohla začít samotná stavba,“ prohlásila v prosinci primátorka Markéta Vaňková (ODS) s tím, že první návštěvníci by si brněnskou filharmonii mohli v novém sále poslechnout v roce 2024.

Jak však zjistila MF DNES, zakázku v lednu město nevypsalo a ani se tak v blízké době nestane. Magistrát totiž stále nevyřešil směnu trafostanice patřící sousednímu Hotelu International, kterou Brno potřebuje kvůli stavbě sálu získat a poté zbourat. 

Přitom už v létě 2020 oznamoval radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti), že je dohoda na stole a „ladí se jen technické detaily“. Jenže z detailů se staly (prozatím) dvouleté komplikace. „Město s hotelem jedná o směně už několik volebních období, z čehož je zřejmé, že dohodnout se je komplikované,“ hájí se nyní Čuma.

Brno přitom výměnou za trafostanici nabídlo dům ve Starobrněnské ulici s tím, že rozdíl ceny určený znaleckým posudkem doplatí vlastník hotelu, společnost HIB Development. A právě v tom nastal zádrhel. „Majitelé rozporují cenu podle posudku vyhotoveného znalcem, s jehož osobou přitom při výběru souhlasili,“ poukázal radní.

MF DNES se pokusila získat vyjádření vedení hotelu. Sekretářka nejdříve sdělila, že neví, zda bude chtít někdo z managementu o záležitosti hovořit. Následně slíbila předat kontakt s tím, že v případě zájmu zástupci Internationalu zareagují. Dosud se však nikdo k patové situaci nevyjádřil.

„Vyplatí se pár týdnů počkat“

(Ne)otevřené garáže

Janáčkovo kulturní centrum sice nestojí, zato garáže pod budoucím sálem jsou čtyři roky hotové. Tehdy ještě opoziční ODS v době kampaně před komunálními volbami přispěchala s nápadem, že dvě stovky parkovacích míst je třeba otevřít, aby nezela prázdnotou, než dělníci dostaví celý sál. Občanští demokraté argumentovali i tím, že Brňané v centru snadněji zaparkují, zvlášť když se od září roku 2018 spouštěly modré zóny. Navzdory nákladům, které by si zprovoznění garáží vyžádalo a kvůli čemuž k tomu tehdejší vedení Brna v čele s hnutím ANO nechtělo přistoupit, si ODS trvala na svém. „Pokud bychom předpokládali, že v pracovní dny bude 150 míst obsazeno 12 hodin denně při sazbě 40 korun za hodinu, činil by roční výnos 19 milionů korun. Do plánované výstavby by tak zisk činil přes 30 milionů, čímž by se i investice na zprovoznění uhradila,“ vypočítal tehdy opoziční zastupitel za ODS Petr Kratochvíl. 

Právě on po volbách dostal jako radní na starosti dopravu, garáže však řidičům neotevřel. „Vycházeli jsme z toho, že se v blízké době skutečně spustí stavba. S informacemi, které nám byly předloženy, jsme pracovali, takže do toho nemělo v tu chvíli smysl investovat,“ vysvětlil Kratochvíl, proč svůj předvolební slib nedodržel. (mos)

Doplatek za nemovitost však není jediným důvodem, proč se stále nestaví. Před několika měsíci podal hotel námitku i do vyřizování změny územního rozhodnutí a stavebního povolení. A bez toho není jakákoli výstavba možná.

Projektanti tak znovu musí upravovat část týkající se vjezdu do podzemí Internationalu. Zároveň město dál připravuje dohodu s hotelem. „V současné době ladíme poslední detaily smlouvy o spolupráci,“ použil radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti) stejná slova jako jeho stranický kolega před dvěma lety u směny trafostanice.

Pomalý postup v přípravě koncertního sálu vyprovokoval koaliční ODS, konkrétně radního Petra Kratochvíla, který se rozhodl Pirátům „vypomoct“. „Nehýbalo se to tak, aby se dokončila dohoda s hotelem a vyřešily se i další věci, kterých je tam ještě opravdu dost,“ poznamenal kriticky Kratochvíl.

Proč tedy politici slibovali na počátku prosince vypsat výběrové řízení, když bylo jasné, že se do poloviny ledna nestihnou vyřídit přesuny majetku mezi městem a hotelem? Podle Fišera chtěli zahájit tendr i bez této směny s tím, že by „se vše vyřešilo“ až později, v průběhu stavby.

„Směna se ale pak výrazně posunula dopředu, takže jsme si říkali, že se vyplatí pár týdnů počkat a vypsat to načisto bez budoucích komplikací,“ nabídl Fišer překvapivou obhajobu.

Pár týdnů to ale ve výsledku zcela jistě nebude. I když si Kratochvíl stanovil osobní termín, že dohodu s hotelem vyřídí do konce března, ve hře je další zdržení. Veškeré smlouvy a dohody musí ještě potvrdit zastupitelé. Ti se přitom schází zpravidla jednou za měsíc, takže se celý proces natáhne. „Rád bych měl všechno hotové před dubnovým zasedáním,“ řekl Kratochvíl.

Je tak velmi pravděpodobné, že takzvané Janáčkovo kulturní centrum dělníci nezačnou stavět ani do podzimních komunálních voleb a filharmonici místo prací na novém sále budou dál pozorovat stejnou šedou betonovou desku.

GLOSA: Kdo proběhne jako první cílovou páskou?

Čtyřletý závod v podobě volebního období brněnské koalice se blíží do finiše a drama vrcholí. Kdo bude první v cíli a kdo se tak skutečně bude bít v prsa, že dokázal ještě před komunálními volbami slavnostně poklepat na základní kámen zásadní stavby ve městě? Bude to ODS s projektem hokejové arény na výstavišti, lidovci s atletickou halou u bohunického kampusu, nebo snad Piráti s koncertním sálem?

Je jasné, že na začátku měli závod dobře rozběhnutý právě lidovci a těsně jim dýchali na záda Piráti. Jenže občanští demokraté nasadili takové tempo, že oba své soupeře v poslední zatáčce předběhli. Lidovci přitom měli z předchozího závodu, tedy minulého volebního období, dobrou výchozí pozici. Na atletickou halu ovšem dodnes nezískali dotační peníze od státu, bez nichž vedení Brna nechce sportovní stánek stavět. Zahájení stavby za 850 milionů se tak už téměř tři roky odkládá.

Piráti s koncertním sálem měli sice podchycené peníze, jenže dodnes už dva roky „ladí jen detaily“, a tak je stavba taky v nedohlednu. ODS se v tuto chvíli se svou hokejovou arénou suverénně drží na špici. Otázkou však je, zda svůj strhující výkon nepřepálila a do cíle doběhne. Její zástupci totiž stále nedali jasnou odpověď, kde chtějí vzít astronomickou sumu čtyř miliard korun, které hala spolyká. Většinu pokryjí úvěry a dotace, miliarda ale pořád visí někde ve vzduchu.

Možná se ptáte, kde je ČSSD jako posledního partner brněnské koalice. Já na ni nezapomněl, ona se zapomněla sama už někde v polovině trati, když nedokázala zásadními kroky posunout dopředu výstavbu velkého množství bytů, které v Brně dlouhodobě chybí. - Marek Osouch

Autor:
  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...