VIDEO: Kvůli opravě mostu v Brně kolabuje doprava, policie radí jet MHD

  • 117
Dlouhé kolony od rána brzdily provoz v okolí mostu přes Žabovřeskou ulici v Brně. Silničáři ho uzavřeli kvůli opravě, což způsobilo rozsáhlý dopravní kolaps. Policisté doporučují, aby lidé jezdili hromadnou dopravou nebo využili alternativní objízdné trasy.

Most, po němž jezdí auta ve směru z Pisárek do Bystrce a odtud zase do Králova Pole, museli silničáři kompletně uzavřít.

Omezení začalo už v sobotu, ale problémy se naplno projevily až při dopravní špičce dnes ráno.

„Tvoří se docela dlouhé kolony. Špunt v Jundrově vzniká, i když zde žádné omezení není. Teď se k tomu přidávají auta z Bystrce, odkud lidé míří do města a musejí jet přes Komín a Žabovřesky,“ informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Policisté se snažili řídit dopravu ručně, ale problémům to nezabránilo.

Nejhorší byla situace na Žabovřeské při sjezdu na Kníničskou, v Jundrovské ulici kolem komínské vozovny směrem ke kruhovému objezdu a rovněž v ulici Hlavní k témuž kruhovému objezdu.

Objízdné trasy

  • Z Bystrce do Králova Pole: Pro osobní auta je objízdná trasa vedena po Veslařské ulici na Hlavní v Komíně a poté po Štursově k Hradecké či Horově. Nákladní auta nad 6,5 tuny pojedou přes Bystrc, Starou dálnici a Kohoutovice do Pisárek, kde se napojí na Žabovřeskou ulici.
  • Z Králova Pole směr Bystrc: Bez komplikací pro všechna auta.
  • Z Pisárek směr Bystrc: Všechna auta minou odbočku na Bystrc, na kruhovém objezdu v Hradecké ulici se otočí a stejnou cestou pojedou zpět, kde odbočí do Bystrce.
  • Z Bystrce do Pisárek: Bez problémů, alespoň prozatím. Je totiž možné, že i tato odbočka se na prázdniny uzavře.

Problémy se dotkly tisíců řidičů, kteří stáli v několikakilometrových kolonách. „Jedu z Lískovce. Normálně mi to trvá pět nebo deset minut, teď jsem sem dojel až po tři čtvrtě hodině,“ popsal Jiří Kratochvíl krátce po deváté hodině ráno, když stál v koloně na mostu u vozovny Komín.

Do práce kvůli kolonám dojela pozdě i Martina Tichá. „Už jedu tři čtvrtě hodiny z Kohoutovic. Normálně mi to trvá zhruba patnáct minut a jsem v Černých Polích,“ řekla řidička nedaleko od kruhového objezdu na Hlavní ulici v Komíně, na kterém dopravu řídili policisté.

V zácpách stály také autobusy linky 67 a trolejbusové spoje 30 a 36, které nabíraly až dvacetiminutová zpoždění. Okružní linky 84 a 44 meškaly až hodinu.

„Snažili jsme se hledat místa, kde lze dopravní situaci ulehčit, ale moc možností není,“ poznamenal Malášek.

Ten doporučuje dvě možnosti, jak se zácpám vyhnout.

„Buď místo auta použít MHD, nebo si najít alternativní objízdnou trasu třeba přes Kohoutovice. Očekáváme, že řidiči budou postupně nacházet nové možnosti, kudy omezení objet a dopravní nápor v příštích dnech se zmenší,“ uvedl Malášek.

Uzavírka důležitého mostu má trvat pět měsíců. Jeho rekonstrukce je součástí rozšíření Žabovřeské ulice za více než 400 milionů korun.

O prázdninách se navíc má přidat také uzavírka sjezdu z Bystrce do Pisárek.

Mapa uzavírky mostu mezi Žabovřeskou a Kníničskou ulicí v Brně s vyznačenými objízdnými trasami.

,