Pekárna patří mezi lokální producenty, podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy z dřívějších zjištění inspektorů vyplývá, že měla problémy už v minulosti.
Až nyní však dosáhly takového rozměru, že inspektorům nezbylo než výrobu zavřít do splnění nápravných opatření. „Nebylo už možné zajistit bezpečnost výroby, respektive potravin pro konečného spotřebitele,“ poznamenal Kopřiva.
Podle snímků pořízených inspektory se v provozu vyskytovalo velké množství živého i mrtvého hmyzu, nejčastěji potemník a zavíječ, tedy potravinový mol. Na mnoha místech byly nevymetené pavučiny.
Inspekce podruhé za měsíc zavřela brněnskou restauraci, našla v ní mrtvé hlodavce |
„Za poslední rok to není jediná pekárna. Kvůli podobným prohřeškům inspektoři SZPI zavřeli šest pekáren a tři provozy, kde byla pekařina významnou částí výroby,“ uvedl Kopřiva.
Z posledních případů šlo například o Alrichovo pekařství v Unhošti na Kladensku či Bake shop Praha v Kozí ulici. „Pekárenské provozy jsou v tomto ohledu rizikové,“ zmínil Kopřiva skladování mouky, které je oblíbenou potravou uvedených škůdců, jak hmyzu, tak hlodavců.
S kontrolovanými jedinci inspekce vždy zahájí správní řízení o uložení pokuty.