V Jihomoravském kraji se 5. října dohodli na koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a...

V Jihomoravském kraji se 5. října dohodli na koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Slabý hejtman Grolich? ODS vyjednala nejzásadnější gesce i většinu v radě

  • 35
Čtyři strany, které od sobotního večera na jižní Moravě jednají o koalici na Jihomoravském kraji, se dohodly na rozdělení gescí. Zástupci lidovců, Pirátů, ODS a Starostů také dementovali jakékoli jednání s dalšími politickými hráči.

Lídři potvrdili v pondělí večer na pozici hejtmana lidovce Jana Grolicha. Ten si bere na starost kromě tvorby rozpočtu také sport. K sobě bude mít jednoho náměstka. 

„Bude jím Jan Zámečník, dostane na starost gesci regionálního rozvoje, kde jsou zahrnuté dotace pro zadržování vody v krajině,“ oznámil Grolich oblast, o kterou KDU-ČSL od začátku hodně stálo.

Pirátský lídr Lukáš Dubec se ujme role prvního náměstka. Zájem Pirátů byl jasný už o víkendu – sociální a rodinná politika, dále věda, výzkum a IT a zejména oblast životního prostředí. A Dubcovi se je podařilo pro sebe a dva radní uhájit. V radě ho doplní Jana Leitnerová a Jiří Hlavenka. 

Starostům zůstává územní plánování, které už poslední čtyři roky řeší Martin Maleček. Lídr František Lukl získal kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. Bude zároveň Grolichovým náměstkem.

ODS bere dopravu, zdravotnictví, investice a vzdělávání

Silnou pozici pro vyjednávání potvrdili občanští demokraté. Těm nahrálo spojení se Starosty do jednoho zastupitelského klubu, který má dohromady sílu 16 křesel. 

Lídr Jiří Nantl a jeho tým nakonec na lidovcích vyjednali pro svou ODS čtyři místa v radě. Společně se starosty tak budou mít většinu. Navíc budou ovládat silné gesce – dopravu, investice, zdravotnictví a vzdělávání. Poslední ze jmenovaných se ujme Nantl, který se také stane náměstkem. 

„Jsme inovativní i v politické oblasti,“ okomentoval Nantl nečekanou změnu v počtu radních. 

Že by spojení se Starosty hrálo zásadní vliv v jednání, nechtěl příliš komentovat. „Naše gesce jsou výsledkem společné dohody. Hejtman mohl být kdokoli z nás. A je jím Jan Grolich,“ srovnal ještě body na pořadu jednání. 

Síly ODS a Starostů se však lidovec Grolich nebojí, přestože jeho stranu by mohli i s Piráty pohodlně přehlasovat. 

„Máme nastavené kontrolní mechanismy. Zásadní témata prostou většinou neprojdou. Koalici utváří takové strany, že spojit se mohly i jakékoli dva jiné subjekty a měly by převahu. Nejde nám o pozice, ale o věcné věci, které vedení kraje bude dělat. To se odrazí v programovém prohlášení. Nikdo to nevnímáme tak, že by nás to mrzelo nebo že bychom se v budoucí radě cítili nekomfortně,“ ujistil budoucí hejtman Grolich.

Koaliční smlouvu plánují strany podepsat na začátku příštího týdne. 

,