Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Knihovna půjčuje knihy cestujícím ve vlaku. Inspirovala desítky dalších

  • 2
V Mostě, v Havlíčkově Brodě, ve Strakonicích a v další asi dvacítce měst už si lidé mohou půjčit knihu do vlaku. Tady všude na vlakových nádražích stojí malé knihovničky, ze kterých si lidé mohou knihu vzít a na jiném nádraží ji zase vrátit. Nebo si ji nechat a přinést jinou.

Projekt, který se rozšiřuje po celé zemi, vznikl před rokem v Mikulově. A zdejší knihovna za něj minulý týden dostala zvláštní ocenění v soutěži Knihovna roku 2015. Ambici rozšířit nádražní knihovničky po celé republice, měla ředitelka mikulovské knihovny Ilona Salajková od samého počátku.

„Naším cílem od počátku bylo pokrýt všechna nádraží v zemi. Možná je to utopie, ale chtěli bychom, aby kniha do vlaku byla standardní knihovnickou službou,“ popisuje autorka nápadu.

Přesně před rokem umístila první knihovnu na mikulovském nádraží a půl roku testovala, jak ji lidé přijmou. Pak už rozjela kampaň mezi knihovnami napříč Českou republikou. A ty nápad nadšeně přebírají.

Úplně nejnověji zavedli půjčovnu knih na nádražích ve Veselí nad Moravou a v Žatci. A další se připravují. „Budeme se snažit, aby síť byla co nejširší,“ slibuje Salajková.

Zpočátku měla knihovna obavy z vandalů

S Českými drahami coby majiteli nádražních objektů už vyjednala jisté podmínky spolupráce. Získala kontakty na všechny ředitele regionálních správ drah a usnadnila tak ostatním knihovnám další vyjednávání o pronájmech prostor.
Dosavadní zkušenosti přitom ukazují, že knihy do vlaku si našly svoje čtenáře.

„Zpočátku jsme měli obavy z vandalů. Ale i lidé, kteří na nádražích pracují, jsou překvapení, jak knihovny zlepšily atmosféru jejich nádraží. Že i bezdomovci se tady chovají slušně. Pořád nějaká úcta ke knize mezi lidmi asi je,“ míní ředitelka knihovny v Mikulově.

Ocenění v soutěži Knihovna roku je pro ni velkou odměnou a motivací. „Na druhou stranu je to pro nás také závazek, abychom projekt Kniha do vlaku udržovali živý,“ poznamenala.