Barvič a Novotný byl první český obchod v Brně.

Barvič a Novotný byl první český obchod v Brně. | foto: Rodinný archiv Marie Tiché

Brněnské Knihkupectví Barvič a Novotný přechází pod Kanzelsbergra

  • 14
Brněnské Knihkupectví Barvič a Novotný změnilo svého majitele. Nově spadá pod řetězec Kanzelsberger. Ve funkci jednatelky 16. září skončila manželka vnuka pozdějšího spolumajitele knihkupectví Josefa Novotného Marie Tichá. Stejný den ji nahradil Jan Kanzelsberger.

Kanzelsberger přitom prohlásil, že Brňané by si změny prakticky neměli všimnout. "Z pětadevadesáti procent zůstane vše stejné, jiná bude maximálně prezentace zboží, zvažujeme také rozšíření sortimentu. Název ale rozhodně měnit nehodláme, není pro to žádný důvod," uvedl.

Kanzelsberger obdržel nabídku na převzetí knihkupectví v září, hlavní důvod transakce však podle svých slov nezná. Marie Tichá se k celé věci odmítla vyjádřit.

Kanzelsberger nevstupuje do neznámých vod, ve firmě Barvič a Novotný už totiž jako jednatel působil, a to mezi roky 1994 a 2007. Kromě toho byl také jako spolumajitel u znovuotevření a vzkříšení knihkupectví v roce 1992.

Ikonický obchod slavil v polovině července 130 let od svého vzniku. Marie Tichá přitom při oslavách hrdě vyprávěla o rodinné tradici svázané s historií knihkupectví. Nyní se však rozhodla předat podnik do rukou Kanzelsbergera.

Knihkupectví otevřel v roce 1883 v tehdejší ulici Rudolfské, dnešní České, Josef Barvič. Kromě knih zde zákazníci mohli nalézt také umělecké zboží a hudebniny. O třináct let později nastoupil do knihkupectví Josef Novotný a nedlouho poté se stal jeho vedoucím a později i majitelem. Na firmu však byla v roce 1948 nucená správa a Novotnému obchod nakonec odebrali. Rodině se knihkupectví vrátilo až v roce 1991.