Evžen Boček věnuje aristokratce Marii už pátou knihu. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal ještě Deník kastelána.

Evžen Boček věnuje aristokratce Marii už pátou knihu. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal ještě Deník kastelána. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Populární aristokratka zamíří ke královně, navštíví i obchod s marihuanou

  • 1
Kastelán a spisovatel Evžen Boček bere své šlechtice do ciziny. Nový román Aristokratka u královského dvora, který právě vychází, se odehrává v Nizozemsku.

Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky je zřejmě pro kastelána zámku v Miloticích a spisovatele Evžena Bočka nevyčerpatelnou studnicí inspirace. 

Evžen Boček

V polovině října na knižní trh vstoupí už pátá kniha mapující osudy „prokleté“ nositelky rodového jména Marie i její rodiny, která se se svým šlechtickým původem neustále tak trochu pere a čtenář se nad tím upřímně i škodolibě baví.

„Poprvé se děj neodehrává přímo na Kostce, ale někde jinde. Aristokratka v tomto díle míří k jednomu velmi známému evropskému panovnickému dvoru,“ naznačuje autor knihy Boček, že Marie opustí domovský hrad a vydává se do světa. 

Kam, to prozradí hned první věta Aristokratky u královského dvora. „Otec dostal dopis od nizozemské královny Beatrix,“ píše se v úvodu humoristického románu, který vychází o velkém knižním čtvrtku 15. října v nakladatelství Druhé město. 

Toto pozvání roztočí sled událostí, v nichž hlavní hrdinka nejen navštíví královnu, ale dostane také briliantové šperky nesmírné hodnoty, objeví v sobě vášeň pro nakupování, omylem navštíví obchod s marihuanou, zažije oslnivý úspěch na recepci v královském paláci a potká sympatického mladého muže.

V závěru předchozího dílu to přitom vypadalo, že Marie míří před oltář s milovaným Maxem. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z celého Kraje Vysočina.

„Především čtenářky po této lince velice baží. Já doufám, že se jim pátý díl bude v tomto směru líbit. Ale nemůže to být zase tak jednoduché, takže tam dojde k celkem zásadní výhybce, ba dokonce šmodrchanici v tom milostném vztahu,“ dává Boček nahlédnout do stránek nové knihy a prozrazuje, že ani tentokrát na svatbu sice nedojde, nicméně závěr románu čtenářky nepochybně navnadí na případný další díl.

V tom pátém se můžou všichni příznivci osudů aristokratky těšit i na nizozemské reálie. Kastelán z Milotic přitom přiznává, že v Nizozemsku nikdy nebyl. „Pro mě je problém jet deset kilometrů do Kyjova. Za veškeré nizozemské reálie vděčím samozřejmě internetu, což je pro nás pecivály ideální věc. Můžu psát v podstatě o čemkoliv,“ směje se.

A zatímco spisovatel pracuje na stále nových dílech, postupně jsou mu v patách filmaři. Loni měl premiéru film Poslední aristokratka a vypadá to, že nezůstane u prvního dílu. „Zdá se, že by se zřejmě mohlo dělat i pokračování, které se místo zimy bude točit v létě a zase na zámku v Miloticích,“ naznačuje Boček.