ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Klíšťata se probouzejí, v Brně jich za hodinu posbírali šedesát

  • 6
Současné deštivé počasí svědčí klíšťatům. Odborníci na jihu Moravy jich napočítali víc, než jindy, přibývá i případů encefalitidy. Lidem proto doporučují repelenty a kontrolu těla po návratu z přírody.

„Ti, kdo mají zahrady a chodí do přírody, jsou zavaleni klíšťaty. Z vlastní zkušenosti sundávám synovi každý den po víkendu vždy několik klíšťat. Mně od jednoho klíštěte už vznikla červená skvrna, větší než velikost pětikoruny, která musí být ošetřena antibiotiky,“ popisuje bioložka Alena Žákovská z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, která výskyt klíšťat dlouhodobě mapuje.

Pod jejím vedením se ve třech lokalitách v Brně dělá pravidelný týdenní sběr klíšťat takzvaným vlajkováním. Parazité se pokaždé sbírají pouhou hodinu.

Například v Pisárkách v polovině května takto napočítali odborníci 43 klíšťat a na konci měsíce dokonce 60. Na přehradě to bylo o něco méně – 30 kusů na konci května.

Přibylo i případů encefalitidy

Krajská hygienická stanice, která sleduje a prošetřuje výskyt onemocnění přenášených klíšťaty, v pátek zveřejnila data ke klíšťové encefalitidě.

„V letošním roce je v Jihomoravském kraji zaznamenáno osm případů. Ve srovnání se stejným obdobím předchozích let se jedná o vzestup – loni to bylo pět případů, rok předtím čtyři,“ informovala vedoucí protiepidemického odboru Renata Ciupek. Proti onemocnění se dá přitom očkovat.

O minulém víkendu byla předpověď aktivity klíšťat na stupni č. 8, tedy velké riziko. Čím vyšší číslo, tím vyšší je riziko napadení klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou.

Klíšťata číhají hlavně na okrajích lesů, mýtinách, oblíbila si lesy s podrostem, okolí vodních toků, ale i městské parky a zahrady s neposečenou trávou.

„Co nejdříve po návratu je doporučeno zkontrolovat kůži celého těla, a pokud nalezneme klíšťata, ihned je odstraníme,“ apeluje Ciupek.

Bezprostřední zarudnutí kůže nebezpečné není. Pokud se ale objeví za několik dnů po odstranění klíštěte, případně se do dvou týdnů dostaví chřipkové příznaky, je nutné vyhledat lékaře.

Podle bioložky je to letos s výskytem klíšťat velmi zajímavé. Jednak se objevila minimálně o týden dříve, tedy už koncem února. Při chladných ránech byl jejich výskyt sporadický až do „normálního“ jara, kdy jejich počty rychle rostly, vyjma konce suchého dubna.