VIDEO: Zácpa nebo botička? To se vám na kole nestane, láká klip do sedla

  • 125
Pane řidiči, víte, kolik jste jel? Policistka vybafne na překvapeného cyklistu, který začne koktat. Tak začíná klip, který má obyvatele Brna přimět k ježdění na bicyklu. Podtitulek videa zní „Sedm věcí, které se vám na kole nestanou.“

Cyklisté v kraťoučkých scénkách zažívají trable typické pro řidiče aut: kromě překročení povolené rychlosti například problémy se startováním či parkováním, nalezení „botičky“ na předním kole nebo dopravní zácpu.

Kampaň prostřednictvím webové stránky jezdimprobrno.cz organizuje samotné město Brno. „Lidé v něm žijící úpí pod jhem kolon, znečištěného ovzduší a mnohdy zablokovaných ulic motorovou dopravou,“ píše se na webu.

„Neuspokojivá dopravní situace, která postihuje fyzické i duševní zdraví obyvatel Brna, je způsobena dílem dopravní infrastrukturou, dílem dopravním chováním lidí, které je však významně ovlivněno dostupným dopravním systémem,“ doplňuje mluvčí kampaně Michal Šindelář.

Cílem kampaně je ukázat lidem žijícím v Brně možnosti, jak se přesouvat uvnitř Brna. Webové stránky porovnávají cestování na kole s chůzí, využíváním veřejné dopravy a ježdění autem. Kalkulačka každému zájemci spočítá, která z variant je nejrychlejší, nejlevnější či nejzdravější.

Jako propagátor jízdy v sedle bicyklu vystupuje sám brněnský primátor. „Je to příjemný pocit, když přijedete ráno do práce a máte už odjeto,“ oznamuje Petr Vokřál.