Jen místo na stan nestačí, návštěvníci kempů mají čím dál větší nároky.

Jen místo na stan nestačí, návštěvníci kempů mají čím dál větší nároky. | foto: Iva Špačková, MF DNES

Lidé čím dál víc milují kempy. Ale chtějí v nich mít komfort jako v hotelu

  • 18
Lidé vyměnili Egypt za dovolenou v Česku a kempy na jižní Moravě hlásí plno. Mají ale co dělat, aby uspokojily čím dál náročnější klientelu. Lidé zmlsaní z vybavených hotelů už si nevystačí s nocováním na zemi ve stanu, výlety po turistických stezkách a koupáním v přehradách a rybnících.

„Zákazníci jsou rok od roku náročnější, potřebují wi-fi. Raději si připlatí za chatky se sociálním zařízením, než by měli stan. Chtějí do přírody, ale mají rádi komfort,“ směje se Irena Sadílková, provozovatelka lednického autokempu Apollo.

Klimatizace, vytápění, televize se satelitem – to už je realita i na vranovské pláži. „Kempy už nejsou, jak si někteří představují, tábořiště a suché záchody,“ sděluje šéf kempu Pavel Svoboda.

„Je to jak komfortní čtyřhvězdičkový hotel někde u města, navíc tady jsou lidé v přírodě, ale děti aspoň odtáhneme od tabletů a počítačů. Naše kempy se už vyrovnávají těm zahraničním v Německu, Itálii, Francii,“ myslí si Svoboda.

Příroda nestačí, návštěvníci se chtějí zabavit

Pro někoho je i kvalitní zázemí pro ubytování málo, potřebují mít v okolí dostatek atrakcí, aby zabavili své děti nebo i sebe. „Lidem už nestačí příroda, někteří rodiče neumí pro své děti vymyslet program v době špatného počasí, potřebují akvaparky, potřebují více atraktivit, aby své děti měli kam umístit,“ vysvětluje Petra Matulová z vranovského informačního centra.

„Proč tedy jezdí s miminky na dovolenou? U nás na Vranovsku je hodně vyžití i v době, kdy je horší počasí, ale spousta mladších už není zvyklá chodit pěšky,“ nebere si servítky.

Dovolenou lze na jižní Moravě pod stanem, v karavanu, chatkách nebo bungalovech strávit na 46 různých místech. Na některých se chlubí novinkami, které mají těm náročnějším turistům nabídnout zábavu. Třeba v bítovském kempu Horka mají vlastní akvapark, u Moravského krasu zase vyrostly dvě nové osady.

Ani taková kapacita jihomoravských kempů ale nestačí. Místo pro stan nebo karavan se při troše štěstí podaří najít v Campingu Vranovská pláž, jinak i tam hlásí vyprodáno. A to se letos kemp rozrostl o sto lůžek.

„Je plno díky krizi v zahraničí, lidé se bojí uprchlíků a cestování do Egypta. Letos je to extrém, větší zájem o tuzemskou dovolenou ale pozoruju už v posledních pěti letech,“ popisuje Svoboda.

Osmdesátá a devadesátá léta sice už v návštěvnosti nedožene, ale nelze to srovnávat. Kemp byl tehdy pětkrát větší a vedl skoro až ke Štítarům. Dnes na těchto pozemcích hospodaří Lesy ČR. „Samozřejmě vždycky je špatně, když musíme klienty odmítat, ale nejsme nafukovací, a když je plno na premiéře filmu, tak taky musíte přijít jindy. Zákazníky učíme, aby volali předem,“ vysvětluje Svoboda.

Šéfka jihomoravské Centrály cestovního ruchu připouští, že bezpečnost je vedle ekonomické situace nebo počasí jedním z faktorů, který ovlivňuje výběr dovolené. „Ubytování v kempech je cestovateli vyhledávanější, jelikož ceny těchto pobytů jsou velmi příznivé a zvyšuje se kvalita služeb,“ říká Zuzana Vojtová.

Dle informací Českého statistického úřadu navštívilo v roce 2015 kempy v České republice přes jeden milion hostů, asi 20 procent z nich nocovalo v kempech na jižní Moravě. Provozovatelé kempů se shodují, že lidé nejčastěji volí dvou až čtyřdenní pobyty.

Přijíždějí lidé na kolech i turisté z Nizozemska

V autokempu Olšovec na Blanensku pozorují další trend – jezdí k nim pořád víc cyklistů. „To souvisí s nově vybudovaným areálem Singletrailu Moravský kras, což je 28 kilometrů stezek pro horská kola v lesích v okolí kempu,“ myslí si jednatelka Anna Bayerová.

I tam pozorují celkový nárůst klientely, nejen cyklistů. „Negativní na tom je jen to, že je pak více nespokojených lidí, které jsme u nás pro nedostatek místa nemohli ubytovat,“ mrzí ji.

Čechy a Morava jsou také už dlouhodobě velmi oblíbenou destinací pro kempování mezi zahraničními cestovateli. Například průzkum agentury CzechTourism mezi nizozemskými turisty ukázal, že je Česko jejich nejoblíbenější destinací pro kempování.

Až za Českou republikou následovalo Portugalsko, Lucembursko nebo Francie. Jihomoravské kempy navíc mají tu výhodu, že jsou často v blízkosti přírody a kulturních památek. A taky se spoustou zážitků – třeba vodních sportů nebo kulturních akcí.