Pozor na krysy a pach mrtvol. Průvodci v kasematech kdysi strašili lidi

  6:11
Snad žádné místo v Brně není opředené takovou sítí báchorek a mýtů jako špilberské kasematy. Do temných klenutých chodeb hradního opevnění vstoupili první návštěvníci už před 140 lety.

„Temné opravdu byly, provádělo se při olejových svítilnách. Průvodci tehdy lidi docela slušně strašili. Nabádali je například, aby moc zhluboka nedýchali, aby se nenalokali pachu z mrtvol nebo aby dávali pozor na krysy. V půli asi hodinové prohlídky dokonce kvůli zvýšení napětí zhasli, to by dnes asi neprošlo,“ líčí Michal Hančák z Muzea města Brna, průvodce a kurátor připravované výstavy k výročí otevření chodeb.

O bujné fantazii prvních průvodců svědčí například legenda o krysím kanále, do kterého měli žalářníci přikovávat nejtěžší zločince a pak je nechávat napospas hladovým krysám. „Ve skutečnosti šlo o odvodňovací koryto zadního příkopu. Kasematy totiž nejsou v podzemí, jak by se někdo mohl domnívat, ale na úrovni terénu,“ vysvětluje Hančák.

Další mýtus se váže k zazdívání nevěrných žen. „V nejstarších průvodcích se psalo o vězních. Až počátkem 20. století se začalo mluvit o ženách, hlavně těch nevěrných a povětrných, které údajně po krk zazdili a na hlavu jim kapala voda, dokud nezešílely. Je to úplný nesmysl, protože Špilberk byl čistě mužskou věznicí,“ odhaluje průvodce.

I když v době otevření už chodby jako vězení nesloužily desítky let, iniciátor první muzejní expozice – ředitel vojenských staveb v Brně major Anton Costa-Rossetti z Rossaneggu – chtěl Špilberk představit především jako proslulý žalář. Nahoru do hradu „civilové“ nesměli, protože tu sídlily dva prapory polních myslivců, takže přemístil celé vězení dolů do kasemat. A tak se zrodily první mýty.

„Nechal u známého brněnského malíře Franze Adolfa Feilhammera namalovat portréty slavných vězňů a ty vystavil v kasematech. Proto si i po sto letech hodně lidí myslelo, že tam byl vězněný například baron Trenck nebo Václav Babinský. Oni tady opravdu byli, ale v různých dobách a rozhodně ne v kasematech,“ upozorňuje Hančák.

Pravá není ani mučírna

Baron Trenck byl ubytovaný na Špilberku ve druhém patře budovy 40 let předtím, než se do kasemat dostavěly cely a začaly sloužit pro těžké kriminálníky. Měl to spíš jako domácí vězení, protože mohl nosit civilní oděv a chodit do města. O tom se pozdějším zločincům ve spodním patře mohlo jenom zdát.

O tom, jak se z kasemat stalo drsné vězení pro vrahy, panuje snad největší mýtus. „Váže se k císaři Josefu II. a mluví o tom, že se na základě osobní zkušenosti rozhodl cely zrušit. Pravdou je, že to byl právě Josef II., kdo v roce 1783 rozhodl, že z původně vojenského objektu udělá civilní věznici, a ve spodním patře nechal zbudovat 29 dřevěných kotců pro vrahy a odsouzence na doživotí. Zrušil je až Josefův nástupce Leopold II.,“ objasňuje Hančák.

„Zatímco v horním patře měly cely prkennou podlahu a topilo se tu, o čemž svědčí i zbytek kachlových kamen, dole měli odsouzenci jen udusanou hlínu, tmu, žádné topení a byli přikovaní řetězem. Není divu, že doživotí tu bylo poměrně krátkou záležitostí.“

Protože chodby byly prakticky prázdné, nechal do nich Rossetti instalovat menší mučírnu s natahovacím žebříkem, palečnicemi, španělskou botou či košem na řetězu. „Proto si lidé mylně myslí, že se ve Špilberku praktikovalo útrpné právo,“ sděluje Hančák. Mučírna je i součástí dnešní prohlídky jako připomínka nejstaršího okruhu.

Rossetti napsal také průvodce po Špilberku, který byl vlastně prvním suvenýrem a lidé si ho mohli koupit. Na začátku 20. století se k němu přidaly i pohlednice. „Ty jsou pro nás jediným vizuálním důkazem, jak před zhruba sto lety chodby vypadaly,“ podotýká historik.

Vstupenka za cenu dvou slepic

O návštěvy byl velký zájem. V kasematech se provádělo nepřetržitě až do první světové války, i když nešlo o nijak levnou záležitost. Dospělý zaplatil 30 krejcarů, což byla cena dvou slepic či poloviční denní plat zednického mistra. Nádeník si za den na vstupenku ani nevydělal. Až pětičlenná skupina měla výhodnější vstup za jednu zlatku.

Vstupenky byly k mání v Běhounské ulici v knihkupectví Karla Winklera a přímo na Špilberku v bytě profouse, tedy správce věznice. Museli se sejít aspoň čtyři zájemci.

Kasematy navštívila i řada celebrit, těmi nejvýznamnějšími byli dva následníci trůnu císaře Františka Josefa I. – Rudolf a František Ferdinand. Expozicí prováděli nejspíš místní vojáci a později i ženy.

„Dozvěděli jsme se to nejen z pohlednic, ale i ze stížností návštěvníků. Ti před první světovou válkou napsali do novin, že pro českou skupinu odmítla německá průvodkyně hovořit česky. Když vznikla první republika, stěžovali si zase Němci, že průvodci odmítají mluvit německy,“ popisuje Hančák.

Prohlídky přerušila až první světová válka, zato za druhé kupodivu pokračovaly, i když na Špilberku sídlil německý wehrmacht. Ten dokonce propojil schodištěm spodní patro s hradem, kde byla instalována výstavka o vězněných italských karbonářích. Němci udělali v chodbách i další stavební úpravy.

„Mluvilo se o tom, že mělo jít o plynové komory a dokonce i sekyrárnu. My si myslíme, že šlo spíš o protiletecké kryty, stavbu ovšem nedokončili,“ informuje Hančák.

Jak se císař (ne)nechal zavřít v kobce

Ve starém průvodci po Špilberku se mohli lidé dočíst i legendu o tom, jak se císař Josef II. dal zavřít do kobky v kasematech, což ho dovedlo k tomu, že tento způsob trýznění zrušil.

„Jak z dějinných událostí vysvítá, navštívil císař Josef několikráte Špilberk. Přijel jednoho dne odpoledne byv provázen plukovníkem hrabětem Františkem Rosenberkem na zapřenou na Špilberk, kde tehdy pevnostním velitelem byl plukovník Herter z Hertlerů. Dav si ukázati průvodní list, rozkázal velitel žalářníku Cyrillu, aby oboum pánům žaláře ukázal. Objemným svazkem klíčů opatřen, žalářník nepromluviv slova kráčel před pány a otvíral rozličné hrozné žaláře. Konečně dospěli do spodních kasemat Josefínského oddílu. Jak se vypravuje, chtěl žalářník první cely minouti, aniž by ji byl otevřel. Ale císař trval na tom, aby byla otevřena, a když se jemu po vůli stalo, strnul hrůzou nad nelidskostí, vida v takové vzduchu a světla prosté díře ukovanou postavu lidskou a předsevzal si proto, dáti se na hodinu v této celi zavříti, aby z vlastní zkušenosti se přesvědčil, jak ubohým zajatým musí býti u srdce. Císař nedal se od svého předsevzetí odvrátiti a dal se zavříti. Když se za hodinu vrátil na světlo Boží, pravil: Já jsem byl poslední z lidí v těchto místnostech. Od nynějška nesmí nikdo z vězněných na Špilberku překročiti tento práh!“ líčí prameny.

Ve skutečnosti to byl přitom právě Josef II., kdo v kasematech zavedl trest doživotního přikování po vzoru žaláře ve Schlossberku. I o tom bude vyprávět výstava s názvem 140 let od zpřístupnění kasemat veřejnosti, která bude k vidění od 27. srpna do konce roku.

  • Nejčtenější

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nejdřív minimální cena, až pak debata o dani. Vinaři razí svůj vlastní plán

18. března 2024

Premium Úprava legislativy, zavedení minimální ceny a teprve poté debata o zdanění vína. S takovým „jízdním...

Za bitku v brněnském ghettu padly tresty, dvě podmínky a tři roky vězení

18. března 2024  15:59

Rozruch, který se pokoušela uklidnit policie i ministr vnitra Vít Rakušan, vyvolala loni v létě ve...

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNOLOG S AJ

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...