Každá část kaple v Nesvačilce na Brněnsku má svůj význam. Odkazuje na utrpení...

Každá část kaple v Nesvačilce na Brněnsku má svůj význam. Odkazuje na utrpení Panny Marie Bolestné. Dokonce i speciální tvar střechy upozorňuje na bolest a slzy. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Válcovité kapli chybí jen věž, u křížů rostou stromy života

  • 3
Čekání na otevření nové kaple v Nesvačilce na Brněnsku se krátí. Fasáda už je takřka bez lešení, ale oproti dřívějším odhadům objekt na první bohoslužby stále připraven není. Architekta Jana Říčného inspiroval odkaz Panny Marie, ke které se zde pořádá tradiční pouť.

Nicméně už dnes se lidé mohou projít kolem unikátní stavby, kde potkají čtrnáct kamenných křížů, které symbolizují jednotlivá zastavení Ježíšovy křížové cesty. U každého roste také strom života. 

„Celé dílo je kombinací kaple a relaxačně-meditativního parku. Vše se vyvíjí dobře. Exteriér je hotový a zbývá jen dosadit třináctimetrovou věž,“ komentuje současný stav moutnický farář René Václav Strouhal, který záměr prosadil. 

Nejvíce práce čeká dělníky v interiéru, kde zbývá dodělat podlaha, schodiště na kůr, základ oltáře, svatostánek a lavice. 

„První bohoslužby a kulturní akce by tu mohly být příští rok na jaře. Záleží pak na brněnském biskupství, jež má kapli posvětit,“ dodává Strouhal.

Katolíci v Nesvačilce se nyní k modlitbám scházejí na místním obecním úřadě. Obec přitom žije tradicí poutí ke stávající kapličce Panny Marie Bolestné, proto je podle iniciátorů projektu důležité tuto tradici udržovat a rozvíjet.