Matka odletěla a kachňata zůstala na balkoně, sundali je hasiči s žebříkem

  • 6
Ke kurióznímu zásahu vyjížděli ve středu večer brněnští hasiči. Obyvatelé městské části Medlánky je zavolali kvůli kachně, která přešlapovala před domem a marně volala svá mláďata. Ta totiž byla na balkoně jednoho z bytů a nemohla se za matkou dostat.

„Podle informace od místního obyvatele kachna zřejmě na balkoně snesla vejce,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Poté však matka z balkonu odletěla a kachňata už se nedokázala dostat za ní.

Jenže v bytě, na jehož balkoně se mláďata vylíhla, nikdo nebyl, takže místním nezbylo než zavolat hasiče.

Ti přijeli s technikou a pomocí automobilového žebříku vystoupali k balkonu do čtvrtého patra a káčata ve kbelíku snesli dolů. „Tam je předali netrpělivé matce,“ doplnil Mikoška.

Podle Zdeňka Machaře z brněnského Ptačího centra je celkem běžné, že si kachny ke snášení vajec vybírají balkony, a to i u obydlených bytů. Stačí, aby byla blízko nějaká voda.

„Klidně mohou vyletět až do šestého nebo sedmého patra. Málo se to ví, ale káčata pak skáčou dolů. V tomto věku se jim ale díky stavbě kostí nic nestane,“ vysvětlil Machař. Podotkl, že v Medlánkách se v poslední době stává, že si kachny ke hnízdění vyberou lidské obydlí.