Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek | foto: Petr Lemberk, MF DNES

Julínek odvolal šéfa onkologického ústavu i ředitelku Svaté Anny

  • 48
Rostislav Vyzula vedl Masarykův onkologický ústav šest let. Až do dneška. Nemocnici - pacienty zvolenou za nejoblíbenější - musí opustit. Rozhodl o tom ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Skončit musí i ředitelka Fakultní nemocnice u svaté Anny.

"V souvislosti s plánovanou koncentrací a reorganizací onkologické péče na území města Brna a Jihomoravského regionu se rozhodl ministr k personální změně," komentoval odvolání Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt.
 
Vyzulu ve funkci nahradí Jiří Vorlíček, dosavadní šéf hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a předseda České onkologické společnosti. Bývalý ředitel v ústavu zůstane, jako vedoucí kliniky komplexní onkologické péče.

Skončila i ředitelka Svaté Anny
Ministr Julínek v úterý s okamžitou platností odvolal také ředitelku Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně Vladimíru Danihelkovou. "Ve funkci mě nahradí nynější náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Petr Koška," řekla Danihelková.V areálu nemocnice má za 1,5 miliardy Kč vzniknout Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC).

"Ministr nebyl spokojen s naplňováním strategie rozvoje," řekl Cikrt. Hlavním úkolem jejího nástupce prý bude stabilizovat hospodaření nemocnice, restrukturalizovat ji a dokončit projekt ICRC. "Je třeba tomu dát novou dynamiku," řekl Cikrt.

Čtyřicetiletou Danihelkovou rozhodnutí ministra překvapilo. "Myslím, že se tam udělala hromada práce. Ekonomika se stabilizovala," popsala své roční působení v nemocnici. Do funkce ji loni dosadil právě Julínek.

Tehdy ji označil za osvědčenou manažerku ve zdravotnictví. Danihelková předtím vedla nemocnici v Břeclavi, její nadřízení z Jihomoravského kraje si ji chválili. Ve svatoanenské nemocnici Danihelková pokračovala v přípravě stavby ICRC.

Projekt mezinárodního centra má zpoždění
"Na konci července by mělo být vypsané výběrové řízení na stavební firmu," řekla dnes. Projekt tak má zpoždění. Loni v prosinci představitelé nemocnice informovali, že stavba má začít v polovině roku. Ještě letos na podzim by však měly v Brně začít fungovat první laboratoře budoucího ICRC. Jeden z prvních výzkumů bude zaměřen na srdeční arytmii.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu je projektem, který v ČR nemá obdoby. Nové metody léčby by tam měli vyvíjet čeští odborníci spolu s experty americké kliniky Mayo. Klinika patří ke dvěma nejprestižnějším zařízením svého druhu v USA. Díky spolupráci Američanů a brněnských odborníků se k českým pacientům dostanou metody, které by jinak do ČR přišly až s několikaletým zpožděním.

Julínek už vyměnil řadu nemocničních šéfů
Změn na nejvyšších postech v českých nemocnicích už ministr Julínek od svého nástupu do funkce v září 2006 provedl celou řadu. Například hned po svém nástupu prosadil odvolání všech zástupců státu ve správní a dozorčí radě VZP. Ministrův mluvčí oznámil, že Julínek hodlá vyměnit asi polovinu zástupců státu v zaměstnaneckých pojišťovnách.

Loni v březnu Julínek odvolal ředitele tří fakultních nemocnic - Thomayerovy a vinohradské v Praze a olomoucké fakultní. Důvodem podle něj byly problémy v hospodaření těchto nemocnic. Odvolaní ředitelé ministrovo vysvětlení zpochybnili. V září 2007 odvolal ředitele Úrazové nemocnice v Brně Miloše Janečka. Důvodem byl jeho nesouhlas s plánovaným rušením zařízení.

V listopadu ministr odvolal ředitele pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavla Klenera. Podle Julínkových představ se měl ústav sloučit s pražskou Všeobecnou fakultní nemocnicí, od plánu ale nakonec ministerstvo ustoupilo.

,