Lednické jízdárny se zřejmě vrátí do správy Národního památkového ústavu.

Lednické jízdárny se zřejmě vrátí do správy Národního památkového ústavu. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Půlmiliardový projekt nefunguje, lednické jízdárny tak zaplní turisté

  • 6
Půl miliardy korun stála velkolepá přeměna zámeckých jízdáren v Lednici na multifunkční centrum. Ze zchátralého objektu se staly výstavní a kongresové sály i učebny. Jenže o obrovské návštěvnosti nebo výdělečnosti si může centrum nechat jen zdát. Už v příští turistické sezoně tak bude v jízdárnách nejspíš všechno jinak.

Kraj dává po osmi letech od projektu ruce pryč a prostory se patrně vrátí do správy Národního památkového ústavu, který v nich plánuje viditelné změny.

Když se jízdárny před osmi lety začaly rekonstruovat, byla to velká událost. V tu dobu projekt představoval nejvyšší investici v oblasti památkové péče v České republice.

Sdružení, které společně utvořily kraj, obec Lednice, Centrála cestovního ruchu a dvě brněnské univerzity – Masarykova a Mendelova, získalo z Evropské unie ohromující částku, z půlmiliardového rozpočtu stavby EU zaplatila celých 85 procent.

A tak se po třech letech stavby s velkou slávou otevíralo Multifunkční centrum zámku Lednice sestávající nejen z kongresových sálů a učeben, ale i z expozice, která mapuje historii a přírodu Lednicko-valtického areálu. Dnes funguje relativně samostatně.

Ovšem jen relativně. I po pěti letech fungování na provoz centra musí partneři sdružení doplácet. Jen na letošní rok uvolnil Jihomoravský kraj ve svém rozpočtu na podporu aktivit v multifunkčním centru čtyři miliony korun. Je to ale naposledy.

„Jihomoravský kraj s ohledem na ukončení udržitelnosti projektu již dále nepočítá s finanční podporou provozu,“ potvrdila mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Duchovního otce projektu přístup kraje naštval

Dotační podmínky nařizovaly, aby centrum fungovalo pět let, jinak by sdružení muselo vracet peníze. Hrozba pomine na konci ledna. A tím padá i povinnost udržet centrum v chodu.

Podle starosty Lednice Libora Kabáta (nestr.), který je zároveň předsedou zmíněného sdružení, však právě konec udržitelnosti projektu otevře nové možnosti.

„Po dobu udržitelnosti se muselo s využitím prostor centra nakládat hodně opatrně, abychom vyhověli podmínkám dotace. Nesmělo se například použít spojení cestovní ruch. To omezovalo různé projekty, které by byly finančně zajímavé,“ je přesvědčen Kabát.

Rozhodnutí kraje přestat se na chodu centra podílet ho zaskočilo. Podle něj už hejtmanství intenzivně jedná se zástupci Národního památkového ústavu, aby jízdárny převzali do své správy. Tak jako spravují zbytek lednického zámku. Mluvčí kraje Brindzáková v té souvislosti uvedla, že vrácení prostor do správy Národního památkového ústavu je plně v kompetenci orgánů centra.

Kabát však tvrdí, že zástupci kraje odstartovali jednání o předání bez jakékoli předchozí dohody uvnitř sdružení. Neměl o tom tušení ani on sám coby dlouholetý předseda sdružení, který stál za zrodem tohoto projektu a nese stále hlavní odpovědnost za obří investici.

„Nepovažuji za normální ani slušné, aby zástupci kraje vedli taková jednání, aniž by o tom informovali orgány sdružení. Je to jako v nějakém špatném filmu či snu,“ zlobí se.

Pokračovat by naopak chtěla Mendelova univerzita. „S dosavadním fungováním Multifunkčního centra v Lednici jsme spokojení. Univerzita i obec zde pořádaly výstavy, plesy, naše zahradnická fakulta pak promoce. Přivítali bychom, aby centrum fungovalo nadále v podobném režimu,“ uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána.

Jízdárny se stanou vstupní branou do zámeckého areálu

Národní památkový ústav už má s prostory konkrétní plány. „Ve srovnání s jinými objekty, které využíváme, jsou lednické jízdárny velmi málo navštěvované a využívané. Chceme je spravovat efektivněji,“ potvrzuje za Národní památkový ústav Petr Šubík, ředitel územní správy v Kroměříži, pod nějž spadá i Lednice.

V někdejších konírnách má podle jeho slov vzniknout jakási vstupní brána nejen do lednického zámku, ale do celého Lednicko-valtického areálu.

„Jen zámek v Lednici navštíví ročně 350 tisíc lidí, což je pro současné zázemí, vstup a pokladny neúnosné. Chceme, aby vstupní brána byla reprezentativní a podle celoevropských standardů. Ve všech zahraničních památkách už jsou vybudované vstupy s knihkupectvími, pokladním systémem a jednotným navigačním systémem, odkud bychom mohli návštěvníka směrovat k prezentačním prostorám po celém Lednicko-valtickém areálu,“ vysvětluje Šubík.

Vstupní brána by měla vzniknout z objektu někdejší kočárovny. Památkáři chtějí ale využít i další části multifunkčního centra, včetně současné expozice o historii panství a okolní krajiny.

„Expozici chceme změnit a zdokonalit. Podle našeho názoru by bylo vhodnější ji reinstalovat,“ poznamenal Šubík o výstavě, která již v minulosti sklidila kritiku. Hlavně za plastovou maketu lednického hřebce či výstavku zeleniny.

U přednáškových sálů a učeben se toho příliš mnoho nezmění. Národní památkový ústav je však chce nabízet v jednom balíčku i se sály v nedalekých Valticích. Tak, aby pokryly i ty největší akce a kongresy.

Podle Šubíka je tato koncepce dlouhodobá. A počítalo se s ní, už když se jízdárny rekonstruovaly. Čekalo se právě jen na ukončení udržitelnosti projektu, která doběhne na přelomu ledna a února. Počítá se ještě s časem na administrativní vypořádání, závěrečné monitorovací zprávy a podobně. „Od 1. dubna jsme připraveni objekt převzít,“ uzavřel Šubík.