Kraj po Haškově konci seškrtal placené poradce ze dvanácti na čtyři

  7:15
Předešlé vedení Jihomoravského kraje čelilo kritice, že si platí dvanáct externích poradců. Zčásti šlo o spolustraníky tehdejšího hejtmana Michala Haška (ČSSD), který jejich konkrétní přínos pro úřad odmítal vysvětlit. Současná koalice seznam výrazně proškrtala.

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek | foto: Marie Stránská, MAFRA

Pro vedení kraje nyní pracují za peníze čtyři experti, další dva radí politikům okolo hejtmana Bohumila Šimka (ANO) bezplatně.

Nejvýraznější postavou v externím týmu je předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová, kterou hejtmanství platí jako odbornici v oblasti zdravotnictví a sociální péče.

„Snažím se například zdokonalit webový portál, kde uživatelé najdou kompletní informace, když potřebují vyřešit dlouhodobou péči pro blízkou osobu. Nic takového doposud neexistuje a lidé často nevědí, na koho se obrátit. K tomu je však potřeba spolupráce zdravotních a sociálních odborů na kraji a městě. Proto mezi nimi třeba sjednávám schůzky,“ vysvětlila Antonová, která v minulosti neúspěšně kandidovala do Senátu i brněnského zastupitelstva.

Poradci fakturují částku za reálně odpracovaný čas

Snaží se propojit i jednotlivé služby poskytující paliativní péči, kterou má v budoucnu zastřešovat celokrajská koncepce.

Placení poradci Jihomoravského kraje

  • Barbora Antonová (50 let) – Překladatelka, nakladatelka a politička, od roku 2014 předsedkyně hnutí Žít Brno. Vystudovala obor čeština–francouzština na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Neúspěšně kandidovala do Senátu i brněnského zastupitelstva. Na kraji radí v oblasti zdravotnictví a sociální péče.
  • Kateřina Fantová (51 let) – Studovala na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Na krajském odboru školství pracovala jako referentka pro sport, nyní radí ve stejné oblasti.
  • Jan Pacas (32 let) – Vystudoval žurnalistiku a politologii na Masarykově univerzitě. Pracoval v médiích, nyní působí jako poradce Romana Hanáka, náměstka hejtmana pro dopravu.
  • David Dallago (44 let) – Vystudoval politologii a historii na Masarykově univerzitě. V letech 2004 až 2008 krajský zastupitel za ČSSD, byl i asistent senátora Jana Žaloudíka. Předseda organizace ČSSD v Rosicích. Pomáhá Tomáši Soukalovi, radnímu pro kulturu.

„V této oblasti pracuji jako dobrovolnice pro jeden z domovů, takže mám zkušenosti. Za kraj jednám s poskytovateli služeb i církví. Mnohdy o sobě nevědí nebo netuší, že se mohou angažovat i v jiném směru. Pracuji zkrátka na tom, aby se zkoordinovali,“ podotkla Antonová, která si loni vykázala celkem 30 tisíc korun.

Všichni poradci totiž měsíčně fakturují kraji částku za reálně odpracovaný čas, neměli by však překročit úvazek, jenž mají nasmlouvaný. U většiny expertů jde maximálně o 20 hodin týdně, přičemž za hodinu kraj platí – stejně jako v době Haškovy vlády – 250 korun. Měsíčně si tak mohou vydělat maximálně okolo 20 tisíc korun.

„V koalici jsme se dohodli, že stálé poradce minimalizujeme. Pokud potřebujeme najmout někoho třeba na zpracování podkladů, můžeme to udělat podle aktuální situace,“ poznamenal náměstek hejtmana pro vědu, výzkum a školství Jan Vitula (TOP 09).

Na kraji tak skončili například Petra Kačírková (ČSSD), která již dříve musela opustit post šéfky brněnského turistického informačního centra, nebo exšéf hradecké expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roman Těžký.

Výpomoc pro náměstky

Jediným z placených poradců, který na kraji působil už za Haška, je předseda rosické buňky ČSSD David Dallago. Ten v minulosti například zastupoval provozovatele Joštovy akademie – „pobočky“ slovenské vysoké školy ve Sládkovičově. Právě tam si někteří ze sociálních demokratů včetně Michala Haška doplňovali právnické vzdělání.

Ze současných poradců si Dallago drží nejnižší úvazek, deset hodin týdně. „Mám ekonomické vzdělání, proto spolupracuji s panem Dallagem, který rozumí kultuře. Připravuje pro mě například rešerše, aktuálně zase domlouváme možnou expozici k výročím, která se týkají ivančického rodáka Alfonse Muchy,“ nastínil krajský radní pro kulturu Tomáš Soukal (ČSSD).

Na kraji si přivydělá i politický poradce Jan Pacas, který má stejný úvazek jako Antonová. Už před krajskými volbami rozesílal novinářům tiskové zprávy týkající se aktivit náměstka pro dopravu Romana Hanáka (ČSSD). Pro něj pracuje i nyní.

„Komunikuji zejména s dopravním odborem, ale také Správou a údržbou krajských silnic či Kordisem. Připravuji rešerše a podklady pro náměstka Hanáka i tiskové oddělení,“ prohlásil Pacas.

Poslední placenou poradkyní je Kateřina Fantová, která dříve pracovala na krajském odboru školství. Teď pomáhá organizovat sportovní akce – třeba olympiádu pro děti – a radí s dotacemi do sportu.

Bez nároku na odměnu pak radí ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal a odborník na dopravní stavby Miroslav Klich. Uplatnění za peníze naopak na kraji našel bývalý Haškův náměstek Václav Božek (ČSSD), avšak jako řadový zaměstnanec úřadu. Pracuje jako analytik investičních projektů.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

9. dubna 2024  5:49

Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Policisté našli mrtvé manžele, ležela u nich zbraň a dopis na rozloučenou

9. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  10:43

Policisté našli v pondělí pozdě odpoledne v Ořechově na Brněnsku starší manželský pár bez známek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zákopová válka o hokej ve Znojmě. Druhá liga? ICEHL? Nový klub?

16. dubna 2024  7:27

Poslední hokejový zápas v letošní sezoně sehráli Orli Znojmo na začátku března. Bezmála sedm týdnů...

Oprav zámku už bylo dost, je na čase myslet víc na místní, zní v Krumlově

16. dubna 2024  6:24

Už osm let patří zámek v Moravském Krumlově na Znojemsku městu. Vydražilo jej za pouhých 14 milionů...

Volejbalové Šelmy ovládly první finále extraligy, série míří do Liberce

15. dubna 2024  20:34

Šelmy Brno ovládly první finále extraligy nad volejbalistkami Liberce 3:1 po setech 25:17, 25:19,...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...