Zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý.

Zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Vymyslel vyhledávač letenek. Teď je Dlouhý krajským podnikatelem roku

  • 6
Oliver Dlouhý je zakladatelem jednoho z nejrychleji rostoucích podniků nejen v Česku. Před pěti let odstartoval projekt, ze kterého vzešel populární vyhledávač letenek Kiwi.com. Nově za svůj počin získal ocenění jihomoravský EY Podnikatel roku 2017.

Cenu převzala Tereza Lišková, PR manažerka společnosti Kiwi.com. „Věříme, že budeme moci úspěšně reprezentovat Jihomoravský kraj i Českou republiku ve finále soutěže,“ prohlásila.

Nápad založit projekt na prodej letenek vznikl zcela spontánně. A to když Dlouhý hledal co nejlevnější cestu na dovolenou do Portugalska. Zjistil, že najít informace je docela složité.

„Řekl si tehdy, proč už neexistuje nějaká firma, která dokáže kombinovat letenky. A tak se toho ujmul,“ sdělila PR manažerka společnosti, která sídlí ve čtyřech patrech kancelářské budovy v kampusu v Brně-Bohunicích.

EY Podnikatel roku

Oliver Dlouhý ziskem krajského ocenění postoupil do celostátního finále podnikatelské soutěže, které se bude konat 27. února v Praze. Vítěz z Česka se zúčastní světového finále ve dnech 13. až 17. června v Monte Carlu. Soutěž pořádá poradenská firma EY ve světě od roku 1986, do soutěže je nyní zapojeno 60 zemí světa na šesti kontinentech. Rozhodování o vítězi vychází z kritérií, jimiž jsou podnikatelský duch, inovace, čestnost, poctivost a osobní vliv, strategická orientace, finanční výsledky, celostátní či mezinárodní dopad.

Brněnská firma tak stojí na modelu kombinace letenek mezi různými letadly a jejich nabídce lidem ke koupi. „Lidé chtějí mít komfort a mít vše v jedné letence, což jim nabízíme,“ doplnila Lišková.

Spousta lidí z celého světa si tak ke Kiwi.com našla cestu. V průměru dnes každý den vyřídí 8000 objednávek a jejich aplikace, na které pracuje zhruba 400 vývojářů, dokáže zprostředkovat až 750 milionů kombinací letů. Vše se přitom neustále aktualizuje, takže se jedná o obrovské objemy dat, které běží na čtyřech stovkách serverů.

Poslední roky zažívá firma obrovský růst. „Na konci roku 2014 jsme měli šest zaměstnanců, na konci roku 2015 jich bylo 206 a na konci roku 2016 už 689. Dnes je to necelá tisícovka v Brně,“ popsala Lišková firemní vývoj. Dalších 700 lidí zaměstnává firma jinde po světě.

A chce dále expandovat, do roku 2021 spustit další službu. Zákazníkům dá možnost zkombinovat úplně všechny druhy dopravy od domu až po hotel. „Od taxíků, který vás vyzvedne doma a doveze na vlak, tím se dostanete na letiště a letadlem odletíte kam potřebujete,“ představila plány Tereza Lišková.