Taťána Malá a Andrej Babiš

Taťána Malá a Andrej Babiš | foto: Michal Šula, MAFRA

Jihomoravské ANO by mohl vést šéf kyjovské nemocnice, nahradil by Malou

  • 32
Jihomoravské ANO navrhuje předsednictvu hnutí, aby se novým krajským předsedou stal ředitel Nemocnice Kyjov Lubomír Wenzl. Rozhodl o tom ve čtvrtek krajský sněm v Brně. Wenzl by tak nahradil ve funkci poslankyni Taťánu Malou, které měl mandát skončit až koncem roku. Jihomoravské ANO tak znovu sestavuje brněnskou buňku.

Krajská organizace bude znovu skládat buňku, kterou zrušilo předsednictvo v půli měsíce kvůli sporům o možné napojení některých lidí na pochybné kauzy. Wenzl novinářům řekl, že by předsednictvo hnutí mělo o návrhu rozhodnout příští týden.

Wenzl neměl protikandidáta. Pro něj zvedlo ruku 105 lidí, podporu šesti nedostal. Wenzl bydlí v Drnovicích u Vyškova.Je ředitelem kyjovské nemocnice dva roky. Z dřívějška má zkušenosti i ze soukromého zdravotnického zařízení Medika, kde byl jednatelem.

„Pokud budu potvrzený ve funkci, hlavními úkoly budou obnova brněnské organizace a volby,“ uvedl Wenzl. Letos jsou volby krajské a senátní a příští rok parlamentní. Podrobnosti, jak bude krajská organizace postupovat při opětovném přijímání členů do brněnské organizace, ale nechce Wenzl komentovat až do doby potvrzení jeho funkce předsednictvem. Nicméně řekl, že bude potřeba lidi více prověřovat například z veřejných rejstříků.

Sněm zvolil místopředsedy, které už nemusí potvrzovat předsednictvo. První místopředsedkyní se stala předsedkyně tišnovské organizace hnutí Lenka Knechtová, místopředsedy pak poslanci Lenka Dražilová a David Štolpa.

Kauzy ukončily fungování brněnských organizací

Původně měl mandát krajskému vedení v čele s Malou vypršet až koncem roku. Dřívější změna krajského vedení je však důsledkem situace v brněnské organizaci, kterou předsednictvo hnutí zrušilo kvůli sporům.

Jejich počátek vedl k návrhu ze strany bývalého brněnského primátora a bývalého místopředsedy hnutí Petra Vokřála, který chtěl zrušit tři organizace v Brně kvůli možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy. 

ANO zařízlo buňku v Brně. Babiš varoval, že si nenechá kazit práci

Po loňské policejní razii totiž skončil ve vazbě kvůli podezření z korupce bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula (dříve ANO). Podle obžaloby byl hlavou skupiny lidí, kteří manipulovali stavební zakázky a brali za to vysoké úplatky. Mezi obžalovanými je i exmístostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-středu Petr Liškutin (dříve ANO).

Předsednictvo Vokřálův návrh nejprve akceptovalo, potom však rozhodnutí vzalo zpět. Vokřál poté z hnutí odešel. Situaci v Brně řešil v první půli června předseda ANO a premiér Andrej Babiš, na jehož návrh předsednictvo o pár dní později zrušilo brněnskou organizaci. Babiš také uvedl, že je potřeba zvolit nové krajské vedení, které vytvoří novou brněnskou organizaci hnutí.

ANO pozměnilo kandidátku, Šimek zůstává v čele

Jihomoravské hnutí ANO částečně pozměnilo kandidátní listinu do říjnových krajských voleb. Lídrem zůstane hejtman Bohumil Šimek, na druhé místo se ze třetího posunul radní pro zdravotnictví Milan Vojta. Na pátém místě bude namísto poslankyně a krajské radní Taťány Malé hejtmanův náměstek Petr Hýbler, Malá s ohledem na poslanecký mandát kandidovat nebude, sdělil po jednání krajského sněmu Šimek.

Původně měl být lídrem bývalý primátor Brna Petr Vokřál, který měl na druhém místě místostarostku Vyškova Karin Šulcovou, třetího Vojtu, čtvrtého Šimka a jako pátou Malou. Vokřál však kvůli sporům uvnitř brněnské organizace z hnutí odešel. 

Po Vokřálově odchodu se stal Šimek jedničkou. Za druhým Vojtou bude zastupitel kraje Jan Nečas, za ním Šulcová a pětkou Hýbler, který původně neměl na kandidátce být. Šimek na dotaz ohledně Malé uvedl, že její účast na kandidátce znemožnila podmínka hnutí, že by neměli kandidovat lidé s poslaneckým mandátem.

ANO schválilo šest kandidátek pro krajské volby

Celorepublikový výbor hnutí ANO ve čtvrtek schválil šest krajských kandidátek pro podzimní volby. Je mezi nimi středočeská kandidátka v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou, další hejtman Ivo Vondrák bude lídrem ANO v Moravskoslezském kraji, uvedlo hnutí. 

Kandidátní listiny dalších krajů posoudí vedení nejsilnější vládní strany na příštím zasedání, které se uskuteční na začátku července.

V čele jihočeské kandidátky bude vysokoškolský pedagog František Konečný, na Vysočině hnutí ANO povede do krajských voleb náměstek hejtmana Martin Kukla. Jedničkou na kandidátce Libereckého kraje bude starostka České Lípy a náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Lídrem v Plzeňském kraji se stane náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký.

Volby do zastupitelstev krajů se uskuteční společně s volbami do třetiny Senátu v pátek a v sobotu 2. a 3. října. ANO si v průzkumech veřejného mínění drží s velkým náskokem pozici nejsilnější strany.

,