Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Jihomoravská koupaliště otevírají brány. Většina z nich startuje sezónu o víkendu

  • 3
Jihomoravská venkovní koupaliště o víkendu odstartují sezonu. Některá tak již učinila dříve, velká část však otevře své brány tuto sobotu a neděli. Koupaliště v Němčičkách a akvapark ve Vyškově spouští provoz už v pátek. V sobotu se přidá blanenský akvapark.

V neděli zahájí provoz brněnské koupaliště na Kraví hoře. Delší dobu už má otevřeno znojemská plovárna v Louce, koupaliště v Únanově nebo mikulovská Riviéra. "Zájem je hlavně o víkendu, ale také hodně záleží na počasí. Teď míváme kolem čtyř set návštěvníků denně, v červnu by se to mohlo zvýšit až na tisíc," řekla členka obsluhy znojemské plovárny.
 
Únanovští s kapacitou sedmi set osob už se zdají být úspěšní méně. "Dnes je tu tak patnáct lidí, včera přišlo asi čtyřicet. Hodně záleží na počasí. Slunečno je, ale hodně fouká vítr. Počítáme, že nejvíc lidí přijde v červenci," popsal Ivan Vyskočil z únanovského koupaliště.

. Kde se vykoupete

výběr:

Brno, Kraví hora
od 1. června
denně od 10 do 18 hodin
vstupné: dospělí 100 Kč

Blansko, akvapark
od soboty
po–pá 12 až 20, o víkendu od 9 do 20 hodin
vstupné: dospělí 75 Kč
Vyškov, akvapark
již otevřeno
po–pá 10 až 19 hodin, víkend 9 až 20 hodin
vstupné: dospělí 80 Kč
teplota vody: 25 °C
Mikulov, koupaliště Riviéra
otevřeno denně 10 až 19 hod.
vstupné: dospělí 40 Kč
teplota vody: 20 °C
Němčičky
otevřeno od 9 hodin do setmění
vstupné: dospělí 40 Kč
teplota: 22 °C
Znojmo, plovárna Louka
již otevřeno
denně 10 až 20 hodin
vstupné: dospělí 70 Kč
teplota vody: 25 °C

Koupací areály Červená zahrada v Boskovicích a v Hodoníně se otevřou až jedenadvacátého června a prvního července. Ten v Hodoníně bude mít po rekonstrukci.

Ne všude jsou však přípravy na sezonu v plném proudu. V Letovicích ještě ani netuší, kdy otevřou. Ředitel technických služeb je na dovolené a koupaliště bude řešit, až se vrátí. "Teprve tam uklízejí a začnou napouštět," přiblížil situaci recepční z blízkého hotelu.

Jen obyčejný bazén už nestačí
Letošní ceny vstupného se na koupalištích pohybují od třiceti do sta korun za dospělého. Děti mají většinou lístky odstupňovány do šesti a do patnácti let.

Už se také stalo zvykem, že většina koupališť nabízí postupem dne slevy podle toho, jak se přibližuje zavírací doba. Třeba v akvaparku ve Vyškově si člověk po šesté hodině večer může zaplavat v letním areálu za dvacetikorunu. Některá místa zařídí i večerní koupání.

Drtivá většina koupališť je dnes vybavena nejrůznějšími fontánkami, takzvanými vodními hříbky, skluzavkami, skokanskými můstky, toboganem či dokonce divokou řekou. Dětské brouzdaliště už je samozřejmostí.

V Červené zahradě v Boskovicích například budou mít i šplhací stěnu. "Snažili jsme se rozšířit zázemí především pro děti," řekl vedoucí provozu Bohumil Feruga. Břeclavské koupaliště má i hřiště na minigolf a volejbalové hřiště. Zázemí pro volejbal mají také na plovárně ve znojemské Louce.