Začíná Haškův volební boj o všechno. Blíží se krajské volby

  8:09
Michal Hašek (ČSSD) vsadil celou svou politickou budoucnost. ANO udělá vše pro to, aby jeho kariéru ukončilo, žádá to přímo jeho šéf Andrej Babiš. Vše se přitom nakonec může rozhodnout „v kuchyni“ lidovců. Kampaň navíc mohou překopat uprchlíci, kteří v létě přijdou. Taková je situace v kraji před blížícími se krajskými volbami.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek už zná jména svých rivalů o tento post v podzimních krajských volbách. | foto: Jan Daněk, iDNES.cz

Všechny větší strany ohlásily před podzimními krajskými volbami své lídry. Jako poslední ve středu večer představilo svou kandidátku hnutí ANO. Po měsících tápání nakonec lídrem jednohlasně zvolilo šéfa brněnské městské policie Bohumila Šimka.

Ve volbách tak dojde k ožehavému souboji. Největší sok ANO, nynější hejtman Hašek, byl totiž čtyři roky Šimkovým zaměstnavatelem. Ten působil jako bezpečnostní ředitel hejtmanství. Hašek se ho podle zákulisních informací ve zlém zbavil. To ale nic nemění na tom, že je jen málo lidí, kteří by detailněji znali Haškovy slabiny.

„Za čtyři roky působení na kraji a během desítek jednání jsem byl schopný si udělat velmi výrazný obraz o fungování kraje a samosprávy,“ řekl MF DNES kulantně Šimek. Vztah s Haškem komentovat příliš nechce. A přinejmenším prozatím se i vyhýbá jakýmkoli výpadům proti němu. Možnost kandidovat právě proti Haškovi označuje za „jeden z mnoha důvodů“, proč se rozhodl do voleb jít.

Zpátky se zatím drží i současný hejtman. „Nekomentuji lídry žádných jiných politických stran. Pakliže už ANO po pěti či sedmi pokusech nějakého lídra našlo, tak jim blahopřeji a těším se na kampaň. Jsem přesvědčený, že to bude rovná a férová kampaň, ve které půjde o témata, vize, řešení problémů jižní Moravy,“ konstatoval.

Je však pravděpodobné, že vzájemné vztahy se ještě vyostří. Hašek je sice opět favoritem krajských voleb, zároveň ho ale čeká v následujících měsících boj o celou jeho politickou budoucnost. Pokud jako jednička sociální demokracie neobhájí potřetí post hejtmana, bude pro politického soka a premiéra Bohuslava Sobotku jednoduché ho připravit i o zbytek politického vlivu a on se poprvé za téměř dvě desetiletí ocitne bez placené politické funkce.

Potenciálně smrtící je pro Haška už samotná krajská kandidátka ČSSD. Na té je obklopený právě „sobotkovci“, jejichž přítomnost s premiérem vyhandloval za možnost znovu na hejtmana kandidovat. Z postu čtyřky mu tak záda „hlídá“ například Petr Šelepa – šéf kanceláře premiéra Sobotky. A hovoří se i o scénáři, kdy ČSSD po volbách Haška obětuje, aby mohla uzavřít koalici s ANO, pro jehož předsedu Babiše je nepřijatelný.

ANO chce sbírat body v Brně

Receptem ANO na porážku Haška je co největší volební úspěch právě v Brně, kde vloni získalo post primátora. A nějakou dobu to vypadalo, že Petr Vokřál (ANO) bude kandidovat i na hejtmana, ačkoliv to on sám odmítal. Hnutí totiž hledalo lídra dlouhé měsíce. Odmítl ho například šéf českého biatlonu Jiří Hamza. ANO se nedohodlo ani se starostou Kyjova a šéfem Svazu měst a obcí Františkem Luklem.

Na stole pak bylo i ultimátum od Babiše, že buď krajské ANO najde Haškovi důstojného oponenta, nebo bude kandidovat sám Vokřál. Nakonec ho „zachránil“ jeho podřízený Šimek. Na tento týden schválené kandidátce je tak Vokřál až na čtrnáctém místě.

„Vždycky jsem říkal, že chci, aby Brno bylo propojené s krajem. Velmi rád tak budu krajským zastupitelem. Ale mou prioritou je pracovat na brněnské radnici. Nemám zájem každý rok přeskakovat z úřadu na úřad,“ vysvětlil včera Vokřál. Přesto může na kandidátce působit jako jakási mucholapka na hlasy.

Naopak v ostatních okresech krom Brna je velmi silný Hašek, který tam vede svou vlastní kampaň prakticky celé volební období. Například rozdáváním stříkaček dobrovolným hasičům, kteří mnohdy na venkově tvoří páteř komunit, či dotacemi pro obce na rozvoj venkova.

Pomyslné přetlačování mezi Brnem a okresy ale nakonec může rozetnout vnitrostranické dění u lidovců, kteří jsou s Haškem nyní v koalici. Bude totiž záležet na tom, ke komu se v kraji tradičně úspěšná strana po volbách přikloní.

Jedničkou kandidátky si KDU-ČSL zvolila jednoho z náměstků, Romana Celého. Odmítla tak někdejšího Haškova předchůdce v křesle hejtmana Stanislava Juránka. Ten je přitom mezi voliči velmi oblíbený. V krajských volbách v roce 2012 se dokonce stal nejkroužkovanějším politikem z celé země. Přesto ale lidovci Juránka nedávno připravili o post krajského šéfa. Mnozí spolustraníci mu totiž vyčítali přílišnou příchylnost k Haškovi a malou viditelnost lidovců. To vyneslo do popředí Celého, který sliboval změnu.

Zda se nakonec Celý při povolebním vyjednávání skutečně přikloní ke koalici s ANO podobně jako lidovci na magistrátu, nebo dá přednost Haškovi, se ukáže po volbách. „KDU-ČSL bude hledat programovou shodu se všemi demokratickými stranami,“ dává najevo Celý. Faktem ale je, že Juránek je na kandidátce hned za ním na druhém místě a nemuselo by mu dělat velké potíže pomocí kroužků Celého přeskočit. Celý bude muset post lídra uhájit při vyjednávání i po volbách.

Svou šanci po předchozím neúspěchu vyhlížejí ODS či TOP 09, které mohou být pro zápolící ANO a ČSSD v nepřehledné situaci rozhodujícím dílkem právě jejich koalice.

Uprchlíci jako téma fungují

O tématech voleb ovšem zatím ani jeden z lídrů příliš mluvit nechce s odkazem na to, že je to ještě předčasné. Řada stran ale pomrkává po uprchlické krizi. Spoléhají totiž na to, že zatímco nyní se uprchlíci přicházející do Česka počítají na desítky, v létě může uprchlická vlna zesílit. Hašek se tak například nechal fotit s prezidentem Milošem Zemanem na hranicích při jeho lednové návštěvě kraje. A prohlásil, že s ochranou hranic by mohli pomáhat dobrovolní hasiči.

Ne všichni to ale vidí jako prioritu programu. „Postavili jsme velký stanový tábor a výsledkem bylo, že zůstal prázdný. Uprchlíci se ČR obloukem vyhýbají. Stačí ale, aby jeden najatý Syřan znásilnil místní občanku, a nebude volebním tématem nic jiného než uprchlická krize. V takový okamžik ten, kdo bude hlásat racionální postoj, bude velmi v nelibosti. Jednoduchá témata fungují,“ uvedl šéf krajské TOP 09 a její volební lídr Jan Vitula.

I z úst některých členů ANO zní, že je dobře, že stranu kvůli uprchlické hrozbě do voleb povede bezpečnostní expert a bývalý šéf policie Brno-venkov Šimek. Ten si je ale vědom, že se to může otočit proti němu. „Městská policie je represivní orgán. Můžu tudíž být někým brán negativně,“ dodal Šimek.

Volební lídři

ČSSD
Michal Hašek - dosavadní hejtman Jihomoravského kraje. Předseda Asociace krajů ČR. Bývalý poslanec a také stínový ministr zemědělství.

ODS
Jiří Crha - je místostarostou Blanska a býval ředitelem jihomoravského krajského úřadu. Byl lídrem kandidátky už před čtyřmi lety, kdy ODS utrpěla v krajských volbách debakl. Je krajským zastupitelem.

TOP 09
Jan Vitula - nynější starosta Židlochovic byl mimo jiné i kvestorem Masarykovy univerzity. Jeho působení ale doprovázely protesty některých pracovníků univerzity proti jeho krokům.Je dlouholetým krajským zastupitelem. Působil na ministerstvu školství i jako ředitel Fondu dalšího vzdělávání. Je šéf krajské TOP 09.

Strana zelených
Jiří Hlavenka - přes pětadvacet let podniká v oblasti informačních technologií. Je jedním z prvním internetových podnikatelů v Česku a spoluzakladatelem společností Computer Press či Vltava.cz. Nyní působí jako investor, který financuje začínající firmy.

KDU-ČSL
Roman Celý - dříve třeba místostarosta Vyškova, nyní náměstek jihomoravského hejtmana. V květnu 2015 byl zvolen předsedou jihomoravské krajské organizace KDU-ČSL. V tétofunkci vystřídal po více než deseti letech mezi voliči mimořádně oblíbeného někdejšího hejtmana a současného náměstka Stanislava Juránka.

ANO
Bohumil Šimek - s politikou nemá zkušenosti. V letech 1993 až 2008 působil na postu šéfa okresního ředitelství Brno-venkov. Čtyři roky byl vedoucím sekretariátu a bezpečnostním ředitelem hejtmana Michala Haška. Dnes je ředitelem brněnské městské policie.

KSČM
Ivo Pojezný - poslanec, dlouholetý zastupitel Kyjova a také zastupitel Jihomoravského kraje.

  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krátce po otevření se k silnici za půl miliardy sesouvá hlína ze svahů

21. března 2024  5:47

Necelého půl roku využívají řidiči obchvat Čebína na Brněnsku, v plném rozsahu funguje od začátku...

Matelová chválila Hodonín, fandila ale Francouzkám. Ligu mistrů obětovala

28. března 2024  8:13

Místo pikantního souboje proti svému bývalému týmu strávila stolní tenistka Hana Matelová...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

Žabiny Brno doplnily USK Praha v semifinále play off ligy basketbalistek

27. března 2024  21:07

Po obhájci titulu USK Praha postoupily do semifinále play off ligy basketbalistek v nejkratším...

Otisky dlaní brněnských umělců rozšířily chodník slávy u městského divadla

27. března 2024  18:33

Šest herců Městského divadla Brno otisklo ve středu odpoledne své ruce do chodníku slávy na Lidické...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...