Projekční tým ve složení Tomasz Konior, Yasuhisu Toyota a Petr Hrůša představil...

Projekční tým ve složení Tomasz Konior, Yasuhisu Toyota a Petr Hrůša představil vizualizace Janáčkova kulturního centra, které vyroste v centru Brna a bude nejmodernějším koncertním sálem v republice (rok 2018). | foto: Konior Studio

Janáčkův sál podraží o 700 milionů. Byl by to kulturák, srovnává architekt

  • 3
Sál pro brněnskou filharmonii Janáčkovo kulturní centrum bude dražší, než vedení města původně avizovalo. Po aktualizaci projektu se jeho cena vyšplhala z necelých 1,3 miliardy korun o dalších 700 milionů.

Podle magistrátu jsou důvodem některé úpravy – spojení stavby s již hotovými podzemními garážemi v jeden celek, vybudování technologického centra se vzduchotechnikou, které mělo být původně na střeše sálu, bezbariérový vjezd z Husovy ulice, rozšíření počtu parkovacích míst o padesát nebo tunel mezi sálem a Besedním domem, kde sídlí brněnská filharmonie.

„Jsou tam zahrnuty i podmínky dohody o narovnání mezi původními autory z ateliéru M1 a městem Brnem,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle architekta Petra Hrůši, který zajišťuje dokumentaci pro stavební povolení, není razantní zvýšení ceny nijak nadnesené. 

„Původní odhady byly podstřelené. Kdybychom je dodrželi, postavili bychom jen lepší kulturák a to si Brno ani filharmonie nezaslouží. Navíc ceny se za dobu, kdy projekt vznikl, výrazně zvýšily,“ poznamenal Hrůša.

Podle něj je do navýšení nákladů zahrnutá celá řada věcí. Zásadní pro kvalitu budoucího sálu je však technologie. „Ukázalo se, že strojovna se na střechu nevejde, nebylo tam chlazení a hlavně hrozilo, že by vibrace a hluk rušily dění v sále,“ popsal Hrůša. 

Strojovna se proto přestěhuje pod zem na vedlejší městský pozemek. „Nahoře vzniknou pronajímatelné plochy, například pro nahrávací studio, takže bude možné nahrávat koncerty a prodávat přenosy,“ upřesnil.

V ceně je i výkup pozemku od sousedního hotelu International a úprava nového náměstí Ludvíka Kundery.

Město začne vyjednávat s krajem i s ministerstvem kultury o dalších penězích. „Hlavní část navýšení půjde z města, ale budeme se snažit vyjednat vyšší příspěvky i z dalších zdrojů,“ uvedla Vaňková. Původně se mělo začít stavět už v létě, start se ale posouvá na konec roku.

Takhle bude Janáčkovo kulturní centrum vypadat: