Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z malin i škvarků. Podnikatel experimentuje s výrobou čokolády

  14:19
S příchutí borůvek, malin, ale i borovice, rakytníku, brambor či škvarků. Jan Odložil při výrobě čokolády experimentoval už s ledasčím. Vystudovaný slévárenský inženýr tvořil první tabulky v kuchyňce své technologické firmy, nedávno si v Modřicích otevřel 1. brněnskou čokoládovnu.

Pod názvem 1. brněnská čokoládovna se ukrývá restaurace, která zvenku vypadá nenápadně, uvnitř však skrývá čokoládové speciality, jež vychvaloval i popularizátor gastronomie Roman Vaněk. Podnik vyzdvihl také Lukáš Hejlík ve své populární Gastromapě.

Odložilova cesta k výrobě oblíbené pochoutky se zdá být až neuvěřitelně jednoduchá. „Měl jsem ji vždy rád. Z videí na YouTube jsem zjistil víc, objednal z Indie stroje, kakaové boby z Kolumbie a v kanceláři ji začal se zaměstnanci vyrábět. Bylo jí tak akorát, aby si ji mohli odnášet domů,“ vzpomíná podnikatel, který v Brně vlastní autoservis.

Jenže části podřízených hluk z přístrojů vadil, takže se rozhodl výrobu přesunout jinam. Chvíli tvořil v brněnské Zemanově cukrárně, jenže stále víc toužil po vlastním prostoru.

Znalosti si prohluboval čtením skript z Moravské zemské knihovny. V nich se dozvěděl, že za první republiky bylo Československo čokoládovou velmocí.

„Čokoládovny byly i v menších městech a vesnicích a já si řekl, že by bylo hezké na tuhle tradici navázat,“ popisuje Odložil, který se vydal na zkušenou do Itálie k rodině vyrábějící čokolády od konce 19. století. Nejvíc se mu však osvědčila metoda pokus omyl. Ta jej prý posouvá nejdál.

V Modřicích však nezaložil továrnu, jak by se podle názvu na první pohled mohlo zdát, 1. brněnská čokoládovna je především restaurací a čokoláda ani není součástí všech jídel. Spíše jejich doplněním v podobě dezertu, pralinky jako pozornosti podniku po jídle či například kachních jazýčků vytvarovaných do malé tabulky podávané k vývaru.

Lahodnou čokoládu u něj ale zájemci samozřejmě koupí, a když budou chtít, můžou se přihlásit na workshop, při němž si svoji tabulku i sami vyrobí. Podnik nabízí i speciální degustace, při nichž si zájemci zkusí, jak se různé typy čokolád snoubí s vínem.

„Češi toho o čokoládě moc neví, přitom je to superpotravina. Dává tělu vlákniny, obsahuje spoustu antioxidantů. Problém je, že většina výrobců ji vyrábí z odpadu, který vzniká při výrobě kakaového másla, a ne přímo z kakaových bobů. V supermarketu si proto skutečnou čokoládu nekoupíte,“ upozorňuje Odložil, podle něhož kvalitní produkt působí protizánětlivě, snižuje riziko infarktu, a dokonce napomáhá ke snížení hmotnosti.

Neobvyklé příchuti vyrábí tak, že surovinu, třeba brambory, vysuší na prach a do čokolády ho přimíchá.

Nejlepší steaky vůbec? Na kakaovém másle

Kromě kakaových bobů si zakládá na tom, aby se vše vyrábělo z lokálních produktů. Třeba kokosovou čokoládu proto u něj zákazníci nenajdou. „Pokud by kluci v kuchyni dokázali utrhnout kokos ve vzdálenosti 50 kilometrů, klidně jej do jakéhokoli jídla můžou přidat. Pokud ale vím, takhle blízko žádná kokosová farma není,“ vtipkuje Odložil.

Odmítavý postoj má rovněž k čokoládě s chilli či takzvané ledové čokoládě. „Chilli se přidává k méně kvalitním bobům, které mají kyselou chuť, a chilli má kyselost vyrovnat. Ledová čokoláda zase vznikla tak, že drahé kakaové máslo nahradili kokosovým tukem, jenž pocitově v ústech snižuje teplotu až o pět stupňů,“ vysvětluje majitel 1. brněnské čokoládovny.

Název podniku vymyslel jako parafrázi na První brněnskou strojírnu, kam měl po studiích nastoupit. S odstupem času přiznává, že si s ním trochu naběhl.

„Lidé mi vyčítají, že nejsme v Brně, ale v Modřicích. A že nejsme první čokoládovna a vlastně čokoládu v jídle nedostali. Ale u nás to vždy o čokoládě bude. Chceme třeba dělat steaky na kakaovém másle, na něm jsou totiž nejlepší. Jenže do tlačenky čokoládu přidat nemůžete a já ji chci taky nabízet, protože patří k tradiční české kuchyni,“ popisuje Odložil koncept podniku.

I z toho důvodu raději pro restauraci používá zkrácený název 1bč, zatímco čokoládové výrobky nabízí pod značkou 1. brněnská čokoládovna.

Nejčtenější

Švábi, špína v kuchyni. Věhlasná brněnská restaurace měla problémy s hygienou

Ve vyhlášené brněnské restauraci Butcher’s Grill & Pasta v Králově Poli se ve skladu a v kuchyni vyskytovali švábi. Zjistili to pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podzemní...

Varaďovy Vítkovice porazily Pardubice. Sparta i Třinec dominovaly, derby pro Vary

Po reprezentační přestávce se vrátila hokejová extraliga, která pokračovala kompletním 44. kolem. Vítkovice ve sledovaném duelu přehrály Pardubice 3:1, Třinec porazil Mladou Boleslav 5:1. Stejným...

Hledaný nebezpečný muž nejspíš spáchal sebevraždu. Předtím napadl rodinu

Případem fyzického napadení mezi rodinnými příslušníky ve Vyškově se od středy zabývají jihomoravští kriminalisté. Od té doby hledali i agresora, v sobotu ráno jej však našli mrtvého. Vše podle...

Galavečer boxu v Brně skončil potyčkou. Rozzuření diváci napadli i záchranáře

Na galavečeru boxu v brněnském Bobycentru se v pátek strhla bitka mezi diváky, událost policie prověřuje. Jednoho člověka záchranáři převezli se zraněním do nemocnice, zranění následně utrpěl i jeden...

Majitel Líšně o Vrbovi: Jsou věci, ke kterým má právo se vyjádřit jen on sám

Důvod nečekaného konce fotbalového trenéra Pavla Vrby v druholigové Líšni zůstává dále nevyřčený. „Jsou věci, ke kterým má právo se vyjadřovat pouze dotyčný sám. Pokud se rozhodne tak neučinit,...

Ráno zelenina, odpoledne králíci a morčata. Vlčata se „ládují“ jako dospělí

Nedávno narozená čtyřčata vlků hřivnatých se mají v Zoo Brno čile k světu. Zdárně nabírají na váze, pochutnávají si na podobné stravě jako jejich rodiče a hrají si ve výběhu, kde je mohou pozorovat...

14. února 2025  15:45

Řidič dodávky na D1 sešrotoval svůj vůz o kamion, tvořily se kolony

Provoz na dálnici D1 na 173. kilometru u Domašova ve směru na Brno dopoledne zastavila srážka dodávky a kamionu. Při nehodě se vážně zranil mladý muž, záchranáři jej letecky transportovali do...

14. února 2025  12:18

Žabiny v krizi. Na duel s USK zatím nedojde kvůli velké marodce

Tradiční hit Ženské basketbalové ligy mezi Žabinami Brno a ZVVZ USK Praha se neuskuteční. Zápas plánovaný před televizní kamery na nedělní dopoledne se odkládá z důvodu rozsáhlé marodky v brněnském...

14. února 2025  11:42

Brněnský balet vystoupí v Dubaji, na týden se tam stěhuje 265 zaměstnanců

Na scéně Dubajské opery se v příštích sedmi dnech představí účinkující z Národního divadla Brno. Balet i operu předvedou v monumentální skleněné „plachetnici“ v samém srdci téměř čtyřmilionového...

14. února 2025  10:10

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Adam Mišík o svém handicapu: Mohli jsme to léčit, ale rodiče nechtěli

Že by znal podobnou situaci z vlastního života, Adam Mišík popírá. Ale zahrál si ji rád. Ve filmu Holka od vedle je...

Nakreslili mi tečky na obličej a dekolt. Pět let tajila práci na Kingdom Come 2

Zatímco česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 právě zažívá zasloužený úspěch, práce na motion capture, tedy...

To nechci, proč mi to Google nainstaloval do mobilu? Uživatelé se bouří

V posledních týdnech začal Google instalovat do telefonů s Androidem novou systémovou aplikaci, která má uživatele...

Po Pirátech z Karibiku jsem rok chodila na psychoterapie, přiznala Knightley

Keira Knightley (39) se rozpovídala o tom, jaký vliv měla filmová série Piráti z Karibiku na její hereckou kariéru....

Patří mezi nejkrásnější ženy světa a shání partnera. Její nároky jsou vysoké

Janaina Prazeresová je považována za jednu z nejkrásnějších žen světa. Podle magazínu Playboy je její vzhled absolutní...