Čtvrtek 23. března 2023, svátek má Ivona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 23. března 2023 Ivona

Z malin i škvarků. Podnikatel experimentuje s výrobou čokolády

  14:19
S příchutí borůvek, malin, ale i borovice, rakytníku, brambor či škvarků. Jan Odložil při výrobě čokolády experimentoval už s ledasčím. Vystudovaný slévárenský inženýr tvořil první tabulky v kuchyňce své technologické firmy, nedávno si v Modřicích otevřel 1. brněnskou čokoládovnu.

Pod názvem 1. brněnská čokoládovna se ukrývá restaurace, která zvenku vypadá nenápadně, uvnitř však skrývá čokoládové speciality, jež vychvaloval i popularizátor gastronomie Roman Vaněk. Podnik vyzdvihl také Lukáš Hejlík ve své populární Gastromapě.

Odložilova cesta k výrobě oblíbené pochoutky se zdá být až neuvěřitelně jednoduchá. „Měl jsem ji vždy rád. Z videí na YouTube jsem zjistil víc, objednal z Indie stroje, kakaové boby z Kolumbie a v kanceláři ji začal se zaměstnanci vyrábět. Bylo jí tak akorát, aby si ji mohli odnášet domů,“ vzpomíná podnikatel, který v Brně vlastní autoservis.

Jenže části podřízených hluk z přístrojů vadil, takže se rozhodl výrobu přesunout jinam. Chvíli tvořil v brněnské Zemanově cukrárně, jenže stále víc toužil po vlastním prostoru.

Znalosti si prohluboval čtením skript z Moravské zemské knihovny. V nich se dozvěděl, že za první republiky bylo Československo čokoládovou velmocí.

„Čokoládovny byly i v menších městech a vesnicích a já si řekl, že by bylo hezké na tuhle tradici navázat,“ popisuje Odložil, který se vydal na zkušenou do Itálie k rodině vyrábějící čokolády od konce 19. století. Nejvíc se mu však osvědčila metoda pokus omyl. Ta jej prý posouvá nejdál.

V Modřicích však nezaložil továrnu, jak by se podle názvu na první pohled mohlo zdát, 1. brněnská čokoládovna je především restaurací a čokoláda ani není součástí všech jídel. Spíše jejich doplněním v podobě dezertu, pralinky jako pozornosti podniku po jídle či například kachních jazýčků vytvarovaných do malé tabulky podávané k vývaru.

Lahodnou čokoládu u něj ale zájemci samozřejmě koupí, a když budou chtít, můžou se přihlásit na workshop, při němž si svoji tabulku i sami vyrobí. Podnik nabízí i speciální degustace, při nichž si zájemci zkusí, jak se různé typy čokolád snoubí s vínem.

„Češi toho o čokoládě moc neví, přitom je to superpotravina. Dává tělu vlákniny, obsahuje spoustu antioxidantů. Problém je, že většina výrobců ji vyrábí z odpadu, který vzniká při výrobě kakaového másla, a ne přímo z kakaových bobů. V supermarketu si proto skutečnou čokoládu nekoupíte,“ upozorňuje Odložil, podle něhož kvalitní produkt působí protizánětlivě, snižuje riziko infarktu, a dokonce napomáhá ke snížení hmotnosti.

Neobvyklé příchuti vyrábí tak, že surovinu, třeba brambory, vysuší na prach a do čokolády ho přimíchá.

Nejlepší steaky vůbec? Na kakaovém másle

Kromě kakaových bobů si zakládá na tom, aby se vše vyrábělo z lokálních produktů. Třeba kokosovou čokoládu proto u něj zákazníci nenajdou. „Pokud by kluci v kuchyni dokázali utrhnout kokos ve vzdálenosti 50 kilometrů, klidně jej do jakéhokoli jídla můžou přidat. Pokud ale vím, takhle blízko žádná kokosová farma není,“ vtipkuje Odložil.

Odmítavý postoj má rovněž k čokoládě s chilli či takzvané ledové čokoládě. „Chilli se přidává k méně kvalitním bobům, které mají kyselou chuť, a chilli má kyselost vyrovnat. Ledová čokoláda zase vznikla tak, že drahé kakaové máslo nahradili kokosovým tukem, jenž pocitově v ústech snižuje teplotu až o pět stupňů,“ vysvětluje majitel 1. brněnské čokoládovny.

Název podniku vymyslel jako parafrázi na První brněnskou strojírnu, kam měl po studiích nastoupit. S odstupem času přiznává, že si s ním trochu naběhl.

„Lidé mi vyčítají, že nejsme v Brně, ale v Modřicích. A že nejsme první čokoládovna a vlastně čokoládu v jídle nedostali. Ale u nás to vždy o čokoládě bude. Chceme třeba dělat steaky na kakaovém másle, na něm jsou totiž nejlepší. Jenže do tlačenky čokoládu přidat nemůžete a já ji chci taky nabízet, protože patří k tradiční české kuchyni,“ popisuje Odložil koncept podniku.

I z toho důvodu raději pro restauraci používá zkrácený název 1bč, zatímco čokoládové výrobky nabízí pod značkou 1. brněnská čokoládovna.

  • Nejčtenější

Další potíže s ledem ustály lépe Vítkovice, Pardubice jsou krok od semifinále

Třetí utkání čtvrtfinále play off hokejové extraligy mezi brněnskou Kometou a Vítkovicemi narušily problémy s ledovou...

Slepené góly rozhodly, první výhry berou favorité. Pardubice otáčely skóre

Do vyřazovacích bojů hokejové extraligy v pátek večer úspěšně vstoupily nejlepší týmy ze základní části. Její vítěz z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Brno nechá Křetínskému pozemky za půl miliardy, ty jeho potřebuje na nádraží

Premium V tuto chvíli leží hektary půdy poblíž brněnské Zvonařky ladem, jenže vedle plánovaná Jižní čtvrť pro 15 tisíc obyvatel...

Vzpoura šimpanzů. V hodonínské zoo tři utekli, hrozilo, že se dostanou ven

V Zoo Hodonín v neděli utekli tři šimpanzi z expozice do obslužné chodby a hrozilo, že se dostanou do areálu zoo....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice slaví postup do semifinále, Kometa ubránila těsný náskok a srovnává

Extraliga zná svého prvního semifinalistu. Po výhře 3:2 v Olomouci se jím staly Pardubice, které mezi nejlepší čtyřku...

Namol opilý řidič zapíchl auto do příkopu, předtím ujel přes sto kilometrů

Cestu z Jeseníků až na jižní Moravu, tedy přes sto kilometrů, zvládl urazit silně opilý řidič, který spěchal domů....

Lékaři při unikátním zákroku vyztužili zlomenou nohu kostí od živého dárce

Lékaři ve znojemské nemocnici provedli nedávno úplně první implantaci kosti odebrané živému dárci. Použili ji pro...

Vznětlivá Dáša Veškrnová se pohlavků nebála, se sestrou si vystřelila z hasičů

Premium Téměř každý zná její herecké role i fakt, že se stala druhou manželkou prvního polistopadového prezidenta. Že ale...

Autobus cestou na dopravní hřiště prudce zabrzdil, zranilo se sedmnáct dětí

Sedmnáct děti i jejich učitelku měli dnes v Brně v péči záchranáři poté, co autobus, kterým cestovaly na dopravní...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...