Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mrzl i řval bolestí. Muž na dědovu počest zvládl deset triatlonů v kuse

  15:10
Dostával křeče v ledové vodě na Faerských ostrovech, na kole šplhal na bájný Alpe d’Huez ve Francii. Jakub Žák si během deseti dlouhých triatlonů za deset dnů v deseti různých zemích sáhl na dno i na vrchol.
Cesta za splněním životní a sportovní výzvy v podobě deseti dlouhých triatlonů...

Cesta za splněním životní a sportovní výzvy v podobě deseti dlouhých triatlonů v deseti dnech zavedla Jakuba Žáka i do úchvatných přírodních scenérií. | foto: Aleš Mucha

Na začátku byl smutek ze ztráty blízkého člověka. Jakubu Žákovi před lety zemřel dědeček, protože se mu při potížích se srdcem nedostalo okamžité pomoci.

Když si pak amatérský sportovec z Těšan na Brněnsku předloni usmyslel, že pokoří deset polovičních ironmanů (1,9 km plavání, 90 km na kole a 21,1 km běh) během deseti dnů, a navíc že každý den pojede v jiné evropské zemi, rozhodl se spojit to s památkou na příbuzného.

V tréninku zvládl Žák polovičních ironmanů padesát. Po sobě jich absolvoval maximálně osm. Deset v řadě jich zajel až „naostro“ při své tour po Evropě.

„Výzva 10/10/10 byla především prostředkem, jak na tuto problematiku upozornit,“ přiznal 27letý Žák v sobotu v cíli v Těšanech. „Mrzí mě, že u toho děda nemůže být. Ale všechno zlé je k něčemu dobré,“ povzdechl si. Rodné obci za část výtěžku z akce poté věnoval AED přístroj v hodnotě 40 tisíc korun, který bude umístěný v centru obce pro případ srdečního selhání.

Zároveň si bývalý baseballista posunul svá sportovní maxima. „Miluju výzvy. Rád chodím mimo svoji komfortní zónu a objevuji, co se stane,“ řekl s úsměvem.

Objevil toho víc než dost. Na Faerských ostrovech plaval ve vodě studené sedm stupňů Celsia a braly ho křeče kruté tak, že si v duchu nadával, do jakého projektu se to dal. Ve dvou neoprenech a rukavicích musel na vodě několik minut splývat, než byl schopen pokračovat.

„Na chlad jsem extrémně háklivý. Zároveň ale hodně pracuji s hlavou, a když jsem si řekl, že to zvládnu, tak jsem to měl v sobě. Dostal jsem ve vodě křeče, vypnuly mi nohy, ale dokázal jsem pokračovat a to bylo to nejdůležitější,“ohlédl se s hrdostí v hlase.

Po zvládnutí této zkoušky si začal být jistější, že pokud se nezraní nebo ho na některé z hranic nezastaví opatření proti koronaviru, do Těšan se desátý den od startu dostane. Z Faerských ostrovů na další trať do Dánska poprvé a naposled letěl, pak už přejížděl karavanem. Domovu se z Dánska následně přibližoval přes Německo, Nizozemí, Lucembursko, Švýcarsko, Francii, Itálii a Rakousko.

S sebou měl dvě kola, dva neopreny a spoustu jídla, kterého ještě hodně dovezl domů. Místo gelů a tyčinek do sebe ládoval tousty, pizzu, hamburgery a další běžná jídla, aby doplnil co nejvíc energie. Nejvíc prý spotřeboval dětských přesnídávek.

S plaváním začínal od píky

Do triatlonu se Jakub Žák zbláznil teprve před asi dvěma lety v Laponsku. Následně oslovil trenéra Petra Kopřivu, s jehož pomocí se vrhl do práce.

Kopřiva mu uvěřil, přestože Žák neuměl plavat kraulem a ještě svůj první poloviční ironman na rakouském Zell am See absolvoval prsařským stylem. Čas – poměrně slabý – tomu odpovídal.

„Plavání jsme se učili od píky, od splývání na hladině. To bylo asi nejtěžší. Viděl jsem, že si to umí nastavit v hlavě a že svému cíli obětuje maximum. Za takových okolností se to dá zvládnout,“ konstatoval Kopřiva.

Místo gelů a tyčinek do sebe Jakub Žák ládoval tousty, pizzu, hamburgery a...

Spolu pak oba borci vymysleli projekt, který nazvali 10/10/10. Trati chtěli v různých zemích co nejrozmanitější, aby prošli jak horami, tak rovinami, zimou i horkem. „Kuba přišel s tím, že pojedeme od severu na jih a pak domů. Pak si vytyčil trasy a já jsem mu je vyladil,“ popsal proces Kopřiva.

V tréninku zvládl Žák polovičních ironmanů padesát. Po sobě jich absolvoval maximálně osm. Deset v řadě jich zajel až „naostro“ minulý týden.

Ve Francii vyjel na kole na Alpe d’Huez, s nímž se potýkají cyklisté během Tour de France, a následně běhal nad jeho vrcholem ve vysoké nadmořské výšce. Do proslulých serpentin šlapal na kole ve skupině s trenérem a přítelkyní.

„Tam to bylo nejtěžší. Nahoře jsem plnil běžeckou část triatlonu a řval jsem bolestí. Pak jsem si už byl jist, že dokončím,“ řekl.

Spal jen pár hodin denně

Potkaly ho bouřky, vedra i prudký protivítr. V Nizozemí se přidal ke skupině rekreačních cyklistů, v Itálii ho podpořili i jeho přátelé, s nimiž jezdíval na dovolenou.

Spával vždy pár hodin v obytném karavanu, který většinou pro tyto účely na trase zastavil, aby Žák mohl dát odpočinout svému unavenému tělu.

„Jenže po ironmanu je tělo v takové euforii, že trvá nejméně hodinu, než se člověk nají. Pak ho čeká masáž a pak až může uvažovat o spánku. Ve skutečnosti Kuba spal akorát pár hodin denně,“ vyprávěla jeho přítelkyně Barbora, která několik cyklistických úseků ujela s ním.

Místo gelů a tyčinek do sebe Jakub Žák ládoval tousty, pizzu, hamburgery a...

Některé trati ještě celý tým upravoval až po příjezdu na místo. V zájmu karavany bylo, aby Žák už na kole a běžeckým úsekem „ukrojil“ co největší část z přejezdové trasy, která ho v noci čekala.

„Kuba se každý den zlepšoval, předposlední den si zaběhl svůj osobní rekord v půlmaratonu. Euforie rostla,“ chválila svého milého jeho partnerka.

Společně s nimi křižovala Evropu malá kolona dalších jedenácti lidí ve dvou karavanech a dalších dvou autech. Členy posádky byli i kameramani a fotograf, z jejichž záběrů by měl do konce roku vzniknout dokument.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Brno nechalo utajeně zkrátit plánované tunely na D43, vynoří se v zástavbě

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Třetí výhra v přípravě. Čeští hokejisté v Budějovicích porazili Rakousko 5:1

18. dubna 2024,  aktualizováno  19:44

Čeští hokejisté zvládli i třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa. Po dvou výhrách...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...