Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Úložiště jaderného odpadu na Vysočině může podle ekologů ohrozit i Brno

  • 49
Protestní pochod proti plánovanému úložišti radioaktivního odpadu na Vysočině chystají na sobotu 18. dubna aktivisté ze sdružení Nechceme úložiště Kraví hora. Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera ze Strany zelených by se mělo do jednání o úložišti zapojit také Brno.

„Není to jen záležitost sedmi obcí, na jejichž katastru je úložiště plánované, ale i dalších měst v povodí řeky Bobrůvky a následně Svratky,“ prohlásil Martin Ander.

Svratka odvodňující velkou část Vysočiny protéká totiž Brnem. Na jejím korytě je také postavena brněnská přehrada. Brno by se podle něj z toho důvodu mělo účastnit jednání a připomínkovat celý proces.

„Budu chtít, aby si Brno nechalo vyhodnotit všechna možná rizika spojená s úložištěm,“ dodal Ander.

Aktivisté ze sdružení Nechceme úložiště Kraví hora v čele s Martinem Schenkem mají dvě hlavní výtky. Prvním problém pro ně představuje neexistence právního rámce, který by řešil rovnoprávnější postavení obcí a státu. „V době průzkumných prací nemají obce možnost, jak se bránit,“ uvedl Martin Schenk.

Druhou výtku mají na údajně nekoncepční postup ze strany státu.

„Nejsou jasně stanovena kritéria výběru vhodného místa pro úložiště a není tedy jasné, jak by měly plánované průzkumné práce přispět k vyřazení některých lokalit,“ řekl Schenk.

Problém představuje už nedaleká těžba uranu

Sobotní protestní pochod plánují dvěma trasami z Drahonína ve 13:30 a z Věžné ve 12:10. Oba proudy protestujících se setkají na Kraví hoře před 15. hodinou. Organizátoři očekávají účast zhruba padesáti až stovky lidí.

Problém pro lidi ze sdružení představuje už současná nedaleká těžba uranu v Dolní Rožínce. Odkaliště podle nich nemusí být dobře zabezpečené proti případnému protržení. S tím však Pavel Koscielniak, ředitel závodu GEAM v Dolní Rožínce, nesouhlasí.

„V zápise z poslední technicko-bezpečnostní prohlídky je konstatováno, že odkaliště jsou v bezpečném a provozuschopném stavu,“ sdělil Pavel Koscielniak.

Dodal, že činnost celého státního podniku DIAMO, který má na starost těžbu uranu v Dolní Rožínce, je monitorována s ohledem na životní prostředí. Každoroční vyhodnocení pozorování vlivu na přírodu diskutují zástupci společnosti také na jednání zastupitelstva v obci Rožná.

Akcí Den proti úložišti chtějí organizátoři upozornit na problém ukládání vyhořelého jaderného paliva a zahájit celonárodní diskusi, do níž by se zapojili nejen obyvatelé dotčených lokalit, ale i široká veřejnost.